Pages

Click Me

Sunday, 29 January 2017

My boyfriend??.


Image result for couple men

Hello and Hai.

Entri kali ini pasal cinta. Adakah saya sedang dilamun cinta, atau ada yang datang meminang saya atau pun saya sedang didalam perhubungan?. Erm..sila baca sampai habis kalau nak tahu. Biar saya terangkan satu persatu. Maafkan saya sebab gunakan perkataan saya sebab nak ambik feel menulis.

Sebenarnya kalau pasal topic yang berkaitan dengan cinta ni aku macam blur..tak tahu nak menguraikan secara terperinci. Harap anda semua faham akan apa yang saya nak tulis ni.

Membina sempadan didalam perhubungan. Maksudnya tidak serahkan 100 % hati, perasaan, badan kepada pasangan kita. Aku akan membina 'tembok cina' ketika bercinta sebabnya kalau andai kata perhubungan itu terputus atau tidak berpanjangan kita tidak akan rasa terbeban atau pun terseksa akan perakhiran perhubungan itu. Masih ada ruang untuk kita keluar daripada permasalahan itu. Janganlah bila kau buat 'tembok cina' lepas tu pi bagi tahu pasangan kau yang kau tak serahkan 100% hidup dan fizikal kau pada dia, kan dah bergaduh. Sila berfikir sebelum bercinta k.

Main tarik tali. Pada awal perhubungan jangan terus berkata cinta atau sayang terlalu kerap. Kenalah 'jual mahal' sikit KADANG-KADANG. Sebabnya kalau dah selalu ucapkan cinta dan sayang ia akan jadi jemu. Dan pada awal perhubungan bila pasangan selalu ucapkan kata cinta janganlah kita ni nak tergedik sangat. Cover-cover sikit diri, jaga tingkah laku. Bila dia dah sah dalam pegangan kita atau perhubungan cinta itu dah tercipta dan kukuh, silalah buat apa yang anda mahukan bersama dengan pasangan anda.

Jangan terlalu cepat balas chat. Bila dia bagi chat dimana-mana media social, janganlah kau terburu-buru nak balas. Take time, biarkanlah dia tunggu 2 minit ke kemudian balas. Barulah timbul perasaan rindu tu. Kalau betul dia sayang dia tak akan berchat dengan orang lain kan. Tapi bergantung pada keadaan, kalau dapat pasangan yang kerja tak menentu dan jarang hantar chat, jangan lah pulak kau orang lambat balas, kesian kat dia. Tengok keadaan kita dan pasangan. Kalau dia dah sah milik kita, suka hati kau oranglah nak chat macam mana sekali pun.

Jaga diri Jaga diri Jaga diri. Tak kisahlah kau orang menyangdang apa juga posisi didalam dunia PLU ni, silalah jaga diri sendiri. Baru kenal beberapa hari, dah bercinta bagai lepas tu buat 'benda' tu. Bagi aku tak payahlah nak terburu-buru. Kalau pasangan meminta suruh dia tunggu bila kita dah bersedia. Kalau tak suruh dia cari yang lain. Lets say, kau dan dia dah 'bersama' setelah beberapa hari kenal kemudian bercinta sekejap, kalau lepas buat 'benda' tu dia tinggalkan kau macam mana?. Kalau jenis yang tidak kisah tak pe lah. Pastikan kita dah kenal pasangan kita, dah tahu dia setia/sayang/cinta dengan kita barulah kita buat apa yang sepatutnya. Semua ini boleh dibawak berbincang sebelum kedalam bilik. Hahaha.

Apa yang aku tulis aku tujukan kepada diri sendiri sebagai tanda peringatan sebabnya nanti terlupa diri pulak. Mesti kau orang tertanya-tanya tajuk entry tak sama dengan isi entry?. Erm.. maaf kalau buat anda kecewa dengan tajuk macam tu.

Saya mendoakan yang baik-baik kepada kita semua. Mmmuaaahhh sikit!.

Sayonara.

Tuesday, 10 January 2017

Hai 2017!.


Image result for photographer ideas model

Assalammualikum..

Hello and Hai guy..

My first entry for 2017. Terpanggil nak tulis bila buka reading list awak-awak semua dah tulis entry baru. Kalau ikutkan rasa malas ni memang tak menaiplah jawabnya. Macam mana tahun 2017 awak semua, ok tak?. Aku masih blur lagi bila masuk tahun 2017 ni, rasa macam tahun 2016 je. 

Untuk perancangan bagi tahun 2017 aku dah mulakan sedikit demi sedikit langkah supaya berjalan seperti yang dirancangkan tahun lepas. Walaupun pada mulanya agak memeningkan kepala sampai rasa nak migrain tapi kena tempuh juga sebab dah buang banyak masa sebelum ini. Nanti aku akan sharekan apa yang aku lakukan bila mana apa yang dirancangkan sudah mendapat hasilnya.

Rasa malas nak study bila mana dah lama tak sentuh bukukan, mula-mula tu rasa mengantuk gila tapi gagahkan diri study sambil dengar lagu kat youtube bila dah mula focus study perlahan-lahan tanggalkan earphone. Hahaha. Dah berapa hari tak study duk melayan movie thailand kat youtube, aku memang suka tengok cerita thai daripada yang lain, bila dah mula melayan semua movielah aku tengok. Dah movie tahiland semua best-best nak buat macam mana, salahkan lah orang yang upload masuk youtubelah. Bila tak study rasa menyesal lak, ingat-ingat lupaa apa yang dibaca.

Ok, lepas update entry ini akan terus study sampai ke malam. Erm, apa lagi ye nak tulis?, owh ye esok birthday Datuk Siti Nurhalizah, happy birthday datuk!, dah lupa yang keberapa tahun. Tadi aku dah mulakan balik sesi exercise aku sebab dah banyak sangat makan muka pun dah bulat so kenalah exercise balik plus ramai pulak yang update kat IG dia orang workout lah, zumba lah dan sebagainya, pergh! bepeluh kita wak tengok dia orang post kat IG tu yang bagi semangat untuk exercise balik. Rasa macam nak masuk kelas zumba sebab bila buat sorang-sorang tak ada mood tapi tulah kena survey dulu, kalau boleh cari yang dekat dengan rumah.

Nak pergi exercise kat park tak biasa pulak, rasa macam tak best. Hahahaha. Tak pe, setakat ni buat exercise kat rumah dulu, yang penting dapat keluar peluh dan lemak-lemak kat badan ni dulu. Dan makan pun kena jaga juga , buat penat je berpeluh sakan lepas tu makan tak berjaga bagai kan. Semoga istiqamah!.

Itu sahaja untuk permulaan tahun 2017, jumpa lagi di entry yang lain. Dan kepada awak semua kalau saya tak komen kat entry awak tak bermakna saya tak baca entry ok k, kadang-kadang line problem bila nak tinggalkan komen. Take care!..mmmuaahhh sikit.

Sayonara!..