Pages

Click Me

Thursday, 27 April 2017

The wedding- Bersanding and my turn??.


Image result for pelamin


Hello and Hai.
*Sambungan daripada entry yang lepas.*

Pagi hari Sabtu 15/04/2017, selepas sarapan aku mulakan aktiviti dengan basuh baju dan kak ipar aku buat apa yang patut dan barang-barang untuk dibawa kedewan. Selepas siap jemur baju semua dan letakkan barang kereta terus mandi pakai baju biasa je bergerak kedewan. Untuk letak barang dan tengok apa yang kurang semua supaya nanti bolehlah tambahkan hiasan. Dan pagi tu baru tengok dewan tu macam mana rupa dan sebagainya sebabnya part pelamin, dewan, meja makan semua dia yang uruskan dengan bini dia, jadinya terserah kat dia.


Image result for wedding

Lepas dah tengok semua dah cantik tersusun, maka aku balik semula kerumah untuk tukar baju dan bawak kek kedewan. Nasib baik jarak tak jauh maka tu yang dapat berulang alik. Kena pulak pakai baju melayu, pergh! nasib baik ada air corn maka tak adalah rasa panas sangat. Siap bersampin lagi, macam di pagi raya walaupun dipagi raya tak bersampin bagai. Dah abang aku yang dua tu bersampin maka aku pun pakailah juga. Bila lagi nak bersampin lepas tu ambik gambar banyak-banyak.

Related image

Bila dah majlis sendiri memang tak selera langsung nak makan walaupun buat kat dewan dan ada banyak masa untuk makan tapi tak makan pun. Entahlah, masa makan beradab family aku dengan pihak perempuan, aku yang jadi penyambut tetamu sebabnya aku kenal kawan-kawan keluarga aku so akulah orangnya. Aku kan bagus kalau bab PR ni, jadi family aku relax and chill. Hahaha. Disebabkan katering, makanan untuk pencuci mulut kami tuan rumah yang sediakan, jadinya kalau makanan dah berkurangan dimeja buffer kami sendiri akan tambahkan, memang tak serahkan semuanya kepada katering. Faham-faham sahajalah orang yang pekerja katering macam mana walaupun buat kat rumah sekali pun macam tu juga jalan ceritanya.

Image result for wedding

Dalam keluarga aku agak lain sikit, dimana kalau kebanyakan orang kahwin pakai songket dan segalanya. Tapi untuk keluarga aku since daripada abang long aku, pakai sut dan pengantin perempuan pakai gown, sampailah ke abang aku yang ketiga pun sama. Setiap kali kahwin pakai  sut dan perempuan pakai gown. Keluarga pengantin pula yang pakai baju melayu dimana akan dipakai semula semasa raya, masa tahun lepas keluarga pengantin pakai casual sebab buat kat rumah kena banyak bergerakkan.

Image result for wedding

Dan macam biasalah, bila adik beradik kau dah kahwin maka berbunyilah soalan mereka yang amat prihatin bertanya pasal aku. 'Adik, bila lagi?.' OMG!. stress kita tau wak 😌 tapi kan wak, sebelum majlis lagi kita dah pakai baju kalis peluru jadinya soalan tersebut terkena pula kat mereka yang tanya, 'anak makcik tu bila lagi, lagi banyak umur dari saya, tak elok langkah bendul ni.' Kau rasa mahu tak terdiam yang bertanya. Dah namanya kita 'adik' kan masih budak-budak lagi mana boleh kahwin kan betul tak awak-awak semua?. Hahaha.

Related image

Kadang-kadang seronok juga macam tu kan, orang tak tefikir akan benda tu!. Hahaha. Bila dah lewat petang, kemas sikit-sikit barang masuk dalam kereta, tapi aku rasa kereta aku yang paling penuh sebab aku sorang je. Makanya lepas dah kemas semua barang aku yang bergerak balik rumah dulu, keluarkan barang-barang. Nasib baik ada banyak kakak ipar rasa tak adalah penat dan dapat kakak ipar rajin tu yang senang dah tahu nak buat kerja macam mana.
Image result for wedding

Bila abang dan kakak ipar lak mengatal tanya 'dik, turn kau bila?.' aku menjawab 10 tahun akan datang. Sebab aku nak dia orang buat A-Z sebab aku nak duduk goyang kaki je menengok. Hahhaha. Tu lah mengatal lagi bertanya soalan kan dah kena.

Maka, tamatlah majlis perkahwinan didalam ahli keluarga aku. Turn aku?, nanti kau orang tahulah bila aku hantar kad jemputan kau orang k. Hehehe. Jumpa lagi.

Sayonara..




Tuesday, 18 April 2017

The wedding -Nikah.



Image result for wedding akad nikah


Hello and Hai.

Masih banyak benda yang boleh disiapkan lagi tapi nak juga tulis blog 💖 sebab rindu sangat dengan blog ni. Lama sangat menyepi. Ok back to our topic today guys. Hari Jumaat yang lepas 14/04/2017 adalah majlis akad nikah, dimana dilakukan selepas solat Jumaat yang berlangsung di masjid sebabnya tok kadi nak nikahkan pasangan yang lain , jadinya semua pengantin berada di masjid yang sama.

Awal pagi lagi dah bangun kemas apa yang patut, susunkan hantaran yang ada supaya lebih cantik dan senang untuk dibawa nanti. Dah sarapan semua, rebus telur untuk majlis esok 15/04/2017, bunga rampai sekali. Balik sembayang Jumaat, tukar baju semua dan bergerak ke masjid, ambil masa 40 minit untuk sampai.

Dan nasib baik my abang is the first person untuk dinikahkan. Hahahaha. Tak ramai lagi orang dan untuk majlis ini cuma ada ahli keluarga sahaja. Hanya sekali lafaz dan lancar tanpa ada suara tersekat maka sahlah jadi suami isteri. Lancar gila, rasa macam wow!.hahaha. 

Image result for wedding akad nikah

Macam biasalah, habis akad nikah buat batal air sembayang dan sebagainya. Majlis simple sahaja. Lepas dah siap semua bergambar bagai, pergi kerumah pengantin perempuan sebab ada sediakan makanan minuman untuk pihak lelaki. Aku cuma makan sahaja serta manisan yang lain sebabnya masakan kampung yang mana jelas aku tak makan. Hehehe.

Sebelum berangkat pulang, maka bertukar-tukarlah dulang hantaran diantara keluarga lelaki dan perempuan. Dah selesai maka, balik rumah selepas hujan reda. Bila dah sampai rumah maka bermulalah semula aktiviti untuk urusan bersanding pada hari Sabtu 15/04/2017.

Waktu malam, lepas makan buat aktiviti bunga telur, yang lain buat kerja lain. Mencabar gila nak cucuk bunga telur untuk buat bunga pahar, tak suka tapi seronok sebenarnya. Eh, macam mana tu wak?. Lantaklah janji cantik hasilnya bila dah siapkan. Uruskan tapai yang datang waktu pagi tadi untuk dimasukan kedalam bekas yang tertutup supaya senang untuk dibawa ke dewan esok pagi. Aku perhati je tapai tu sebab aku tak makan, sedapnya. Hahaha.

Next entry will be sanding entry, so see you guys for the next entry.

Sayonara.

Saturday, 8 April 2017

Wedding Preparation


Image result for wedding preparation

Hello and Hai.

Dah masuk bulan April, maka bertambahlah busy dengan pelbagai jenis kerja. Sebabnya minggu depan aku akan merima satu lagi kakak ipar dalam keluarga aku. Erm, tahun lepas terima kakak ipar dan tahun ni terima lagi kakak ipar. Yeah! Happy ke?. Padahal serabut sebab banyak benda nak buat walaupun bukan aku yang kahwin..hehehe..

Untuk majlis kahwin kali ini, tak buat kat rumah tapi buat kat depan. Maka rumah tak terusiklah namun walau bagaimana pun kenalah juga mencantikan rumahkan. Dan semalam aku ada buat beberapa kerja rumah.

- Bersihkan kipas satu rumah.

- Buang sawang sikit-sikit.

-Mop lantai.

-Kemas bilik.

-Vacuum carpet.

Itu jelah yang sempat dibuat semalam, yang belum buat lagi adalah hantaran, yang mana akan bermula operasinya hari Isnin depan, sebab barang semua dah ada, cuma tinggal nak gubah sahaja dan itu memang part aku didalam membuat gubahan tu semua. Hahaha. Sebab aku jenis semua nak cantik, jadi baik aku gubahkan hantaran jadi cantikan. Bukan aku sorang je buat tapi bersama dengan keluarga yang lain juga.

Image result for wedding preparation

Daripada segi cendarahati semua dah siap buat dah, pakaian nak pakai masa majlis pun dah siap cuma nak gosok sahaja, oh ya dah buat tempahan kek untuk majlis sanding nanti. Yang belum buat lagi, manisan untuk diberikan kepada pihak perempuan macam kek buah, erm tak ingat nak bagi apa lagi. Hahahaha. Nanti aku update.

Dan esok aku ada final exam untuk sem ni dah lah waktu tengah hari lak tu. Harap janganlah mengantuk masa nak jawab exam. Malam ni nak paksa mata tidur awal kalau tak mahunya kul 12 tak tidur. Matilah nak!. Bertambahlah jerawat aku tidur lambat lagi. Aku dah siap-siap study awal bila aku dah dapat slip exam tu, supaya senang masa nak exam tu cuma main selak-selak sahaja untuk ingatkan dan mantap lagi daya ingatan. Semoga esok dapat menjawab dengan baik dan tak tahu macam mana format soalan esok. Tak pe, yang penting baca buku dan jawab yang terbaik. Hehehe.

Nanti bila mana aku dah siapkan semuanya yang berkaitan dengan majlis aku akan cuba update kat blog supaya nanti dapatlah macam balik macam mana aku buat tahun lepas masa abang aku kahwin dulu. 

Jumpa lagi, nak makan malam nak masak telur dadah sebab lauk dah ada cuma menambahkan menu yang ada. Bukan untuk aku tapi untuk keluarga, baikkan Carl Dani ni untunglah siapa yang dapat kan. Eh! Kau promote diri ke?. Hahahha

Sayonara.