Pages

Click Me

Friday, 29 April 2016

Supplement Untuk Kulit Cantik Bagi Lelaki.



Hello and Hai.

Entry hari ini aku nak sharekan tentang pengalaman aku yang pernah mengambil beberapa jenis supplement daripada sekolah sehingga ke hari ini. Mari kita mulakan.



Supplement yang pertama aku ambil masa zaman sekolah. Sebabnya sebelum ni tak pernah ambil apa-apa supplement , jadi setiap malam sebelum tido aku akan consume bila bangun pagi esok sistem pembuangan sangat lancar. Rasa dia manis masam, kesan tak berapa nampak sangat, kira oklah. Jerawat tak banyak, pori makin kecil sebab dia detox buang toksin dari badan. Beli pun sebab terpengaruh dengan iklan Camelia kat tv.




Pati Ayam ni lebih fokus kepada energy, bila minum selepas breakfast badan akan jadi bertenaga dan cergas. Tapi bau dia agak kuat, bau ayam so kena tutup hidung nak minum. Dan lagi satu lepas minum akan membuatkan badan kita panas, jadi kena minum air banyak-banyak.Masa permulaan je, bila dah biasa minum badan tak jadi panas sebab dah sebati. Kira ok lah kesan dia dengan harganya. Beli masa zaman sekolah ketika form 4.



Kolegen pertama yang aku ambil, masa first batch dia warna putih, yang ni second batch aku ambik yang ini. Rasa dia sangat sedap, minum sebelum sarapan dan sebelum tidur. Semua cakap naik jerawat tapi aku minum ok je satu jerawat pun tak naik Tapi kulit muka sangat berminyak sampaikan kena pakai tisu minyak dari clean and clear. Hasil dia nampaklah juga putih walaupun sedikit. Habis satu botol aku tak beli lagi. Muka berminyak aku tak suka.



Lepas dah habis botol yang pertama, untuk botol yang kedua aku ambik perisa coklat. Rasa dia tak berapa sedap macam botol pertama tu. Untuk beli yang perisa coklat dapat free aura shine tablet. Tapi masalahnya jerawat pulak mula tumbuh kat muka, makin banyak. Terus aku stop ambik jenama aura white. Walaupun dah berliter air aku minum tiap hari sampai kembung.



Lepas tu aku try ambik jenama maixara miracle essence. Rasa dia sangat sedap, rasa stawberi. Hasil dia memang nampak berkesan, kulit putih sikit, jerawat pun dah berkurang sikit. Tapi harga dia mahal tak berapa mampu nak beli. Hahaha. Tapi sekarang dah tak keluar lagi.



Aku cuba pulak maixara white essential ni, harga mampu beli. Rasa dia tak berapa sedap sangat, kesan dia akan mebuatkan anda detox dengan mudah. Akan mengeluarkan sisa yang tidak elok dalam badan anda. Hasil dia agak kurang mengambil masa nak nampak.






Bila tengok gambar Eina Azman jadi putih gebu aku terus search apa yang dia buat sampai kulit dia jadi macam tu sekali, setelah mencari timbul produk k colly ni. Aku sangat suka produk ni, jerawat tak timbul langsung, rasa dia sangat sedap. Cara makan dia kemam separuh scoop tapi aku ambik 2 scoop kalau aku malas nak kemam aku bacuh 2 scoop campur dengan ais. Sedap tak terkata. Bila consume k colly ni badan 24 jam aktif tak pernah rasa penat walaupun kurang tidur tetap maintain handsome, selain tu bagus untuk sistem saraf, kalau aku work out terlebih mesti rasa sengal-sengal tapi bila consume k colly badan rasa tenaga yang luar biasa. Dari segi untuk memutihkan kulit, agak lambat. Walaupun dah consume 5 botol still tak ada kesan untuk putih. 




Kolegen yang ni rasa sangat sedap, harga pun mampu milik tapi satu jag tak sampai 1 k.g cepat habis. Aku pernah ambil 4 jag, kesan dah ok-ok je, tak berapa nak nampak sangat pun kesan dia. Rasa dia lebih kepada soya bercampur beri, aku mix dengan air sejuk, sangat best.




Sekarang ni aku consume olicandy je, harga murah, senang makan. Kira oklah kulit tak kering, jerawat pun tak ada.  So far ok bagi aku tak ada masalah. Sebab sebelum ni pun aku dah pernah consume dan serasi. Rasa dia macam makan vitamin C.



Itu sahaja yang aku nak kongsikan, jumpa lagi.

Sayonara.








Thursday, 21 April 2016

Test Psikologi -minuman favorit-



Hello and Hai.

Hari ini saya nak sharekan kepada anda tentang kuiz test psikologi versi Indonesia. Selamat mencuba.



Soalan :


Apakah minuman favorit anda?.


1. Air putih,

2. Teh.

3. Kopi.

4. Minuman bersoda.

5. Jus buah.

6. Susu.




Jawapan.



1. Sederhana dan tidak banyak tingkat adalah karakter anda. Anda juga memeliki tingkat kepedulikan tinggi, baik terhadap diri anda atau orang lain. Anda selalu bersyukur pada apa yang anda miliki dan capai, sehingga tidak banyak menuntut lebig. Anda juga hermat dan berhati-hati dengan wang.


2. Anda cenderung berhati-hati mengambil langkah dan menganggao penting direncana matang sebelum melakukan sesuatu. Anda tidak memusingkan pendapat atau komentar orang lain terhadap diri Anda. Anda juga sangat setia sehingga tetap sabar meski disakiti oleh orang lain dan berusaha untuk memaafkan orang tersebut. 



3. Anda sangat menyukai tantangan serta senang berpetualang. Hal tersebut juga didukung karakter Anda yang tidak mudah menyerah untuk mendapatkan sesuatu dan sebisa mungkin tidak meminta bantuan pada orang lain. Anda mudah beradaptasi dalam segala suasana dan tempat, mandiri, dan penuh inisiatif.




4. Dari luar mungkin orang lain menilai Anda sebagai sosok yang tough, padahal sebenarnya Anda memiliki perasaan yang sensitif. Anda mudah bersimpati pada kesulitan yang dialami orang lain, juga tidak segan menawarkan bantuan. Namun begitu, Anda mudah terpengaruh pendapat orang lain, serta memiliki emosi yang mudah tersulut. 


5. Meskipun memiliki trik untuk membuat orang lain betah berada di dekat Anda seperti mengangkat topik pembicaraan menarik, Anda juga sedikit egois dan mudah tersinggung. Anda penuh kejutan dan spontan sehingga terkadang sulit ditebak. Selain itu, Anda juga anti dengan orang yang manja atau suka mengeluh karena bertolak belakang dengan Anda. 


6. Anda dikenal sebagai pendengar yang baik. Anda juga memiliki wawasan yang luas, sabar, dan ramah sehingga mampu membuat orang lain merasa nyaman berinteraksi dengan Anda. Namun marahnya orang sabar umumnya lebih berbahaya dari diamnya orang periang, sehingga orang lain perlu berhati-hati agar jangan sampai melewati batas kesabaran anda.



Friday, 15 April 2016

Commitment.



Hello and Hai.

Semalam ketika aku scroll ig, aku click pada satu gambar ni dan bila aku baca captionnya, hati mula meronta-ronta untuk cari pasangan. Hahaha. Begitu menusuk kekalbu tertiba rasa hiba pulak.

Gambar tu milik irine nadia, seorang blogger popular, berkahwin diusia muda dan sekarang dah ada 2 anak. Aku tak adalah kenal mana pun dengan si irine ni, adalah juga baca sikit blog dia. Bila search kat google pasal irine nadia mesti keluar keywood 'irine nadia delete fatin liyana'. Padahal cerita tu wujud pun, dia orang senegeri mana boleh gaduh-gaduh. Yang aku tahu abang dia orang sangat handsome TAPI dah kawin.

Back to topic, aku rasa beruntug dia dapat suami yang baik, pandai jaga bini, anak-anak, kiranya pilihan dia tepatlah kawin muda dapat suami macam tu yang bertanggungjawab terhadap keluarga. Dan kalau aku secara peribadinya, kurang yakin untik sokong mereka yang berkawin awal terutamanya dari segi tahap kemaatangan fikiran kedua pasangan. Itu pendapat akulah, masing-masing berhak untuk bersuarakan.

Sejujurnya buat masa sekarang aku lebih selesa bergini tanpa ada komitmen dengan siapa-siapa. Dengan kesibukan mengalas pelbagai tanggungjawab dalan kehidupan seharian dan buat pelbagai perkara membuatkan aku tidak rasa bernafsu untuk menjalinkan apa-apa perhubungan yang serius. Setakat kawan-kawan apa ada hal kan tapi kalau lebih kearah yang serius, maaf perasaan itu belum wujud lagi.

Kalau dulu zaman belum matang memang sentiasa ready untuk relationship, salah satu sebabnya bila tengok orang lain bermain cinta kita pun nak bermain cinta juga. Bila ada orang yang mengorat mulalah rasa gedik, syok sendiri sorang-sorang. Tapi disebabkan pengalaman itulah yang mematangkan diri ini untuk masa hadapan.

Aku ok je macan ni, happy je 24 jam. Bagi aku sebelum kita sayang/cinta pada orang lain sila sayang/cinta diri sendiri terlebih dahulu, itu yang aku practicekan dalam kehidupan aku. Sebabnya ada yang terus buta bila bercinta sampai kena meranalah, menangis bagai bila putus di tengah jalan. Anggap je tak ada jodoh k, tak perlu nak meratap 24 jam macan tu. Buang masa dan tenaga je better cari yang lain.

Kadang-kadang aku rasa kesian dengan cara orang yang mencari cinta/pasangan ni terutamanya dalam dunia PLU a.k.a sonsang ni. Ada tu sampai upload gambar yang buka aib sendiri, post status yang meminta perhatian bagai. Terutamanya adik-adik yang baru nak berjinak dalam duni PLU ni, tak payahlah kau desperate sangat sampai upload gambar naked dekat fb, ig dan sebagainya untuk membuatkan orang terliur tengok gambar kau. Kalau ada yang nak couple dengan kau pun disebabkan nafsu bukan cinta, diri sendiri juga rugi. Biar single tapi maruah diri tinggi. 

Sepatutnya kau belajar pandai-pandai, mak bapak berhabis duit hantar pergi kolej, Uni bagai untuk bagi kau pandai dan jadi manusia berilmu tapi lain pulak yang kau buat. Tak kiralah kau tak straight ke straight ke semua sama je. Kemaruk sangat nak bercinta, belajar ke mana bila dapat result teruk nak salahkan siapa. Kalau nak bercinta pun pastikan utamakan study dulu daripada bf/gf kauorang. Sebabnya nanti lepas habis study kau juga sendiri kena bayau PTPTN yang kau pinjam tu, kalau hubungan kau kekal sampai habis study bolehlah suruh bf/gf kau bayau kan kalau putus ditengah jalan kau hadaplah sendiri.

Bagi aku nak sayang bagai boleh tapi kena fikirkan juga masa hadapan. Hidup ni kena cerdik sikit kalau tak kau juga yang ketinggalan. Sebabnya kita tak tahu apa akan terjadi di masa hadapan kita, tu sebabnya penting ada back up plan. Nak bercinta/couple boleh tapi kenalah berpada-pada, banyak lagi benda penting yang kita kena buat pada masa yang sama terutamanya yang melibatkan masa hadapan kita.

Aku bukan nak cakap yang aku ni baik sangat ke apa ke tidak, apa yang aku tulis untuk peringatan kepada diri sendiri juga. Sebabnya kita ni manusia cepat lupa diri, kalau tak diingatkan selalu maka terjadi lagi kesilapan yang sama.

Hari tu sempat aku screen shot gambar ig irine nadia untuk aku kongsikan kat sini. Dan aku harap satu hari nanti aku pun dapat pasangan yang baik dan memahami seperti dia atau mungkin lebih baik. Hahaha. Bukan aku sahaja tapi kepada kau orang juga, moga dapat pasangan terbaik. Jumpa lagi.






-Sayonara-

Thursday, 7 April 2016

Sakit Tak Pakai Braces???



'Sakit tak pakai braces'?.



Keyword paling popular di google bila mana ada perasaan/keinginan untuk pakai braces, salah satu orangnya adalah carl dani. Setiap hari pergi taip benda yang sama google maka keluarlah pelbagai jenis maklumat.

Braces adalah sesuatu yang gam di gigi anda dan membuatkan bibir atas dan bawah sukar untuk tutup rapat dan sopan ketika minggu pertama pakai braces. Selain itu, membuatkan mulut anda seakan kemam makanan padahal tidak sama sekali. Bila bercakap dengan orang, suara anda akan jadi tidak jelas disebabkan mulut anda seakan penuh dengan makanan. Tapi, itu cuma beberapa minggu je. Lepas tu dah ok.

Fungsi braces untuk mencantikan struktur gigi anda supaya nampak tersusun rapi dan kemas ketika anda tersenyum sendirian di hadapan cermin, agar tidak timbul rasa riak untuk tayang gigi dihadapan orang lain. Namun ia bukan mudah, ambil masa bertahun untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Jika anda seorang yang tidak bersabar, sila jangan pakai braces.

Pakai braces juga membuat bibir anda cepat kering dan air liur susah nak telan, menyebabkan anda rasa mulut anda penuh dengan air liur. Sebelum bercakap, telan air liur dulu pas tu baru boleh bercakap.



Pakai braces tidaklah berapa sakit tapi lebih kepada rasa nyilu dimana gigi kita didalam proses mencari kesesuaian dengan braces untuk pertama kalinya. Kemudian rasa nyilu itu akan beransur sedikit demi sedikit. Rasa nyilu pada gigi membuatkan anda susah untuk makan. Maka proses pemakanan anda kena bertukar, masuk mulut terus telan. Sila pilih makanan yang senang hadam seperti bubur atau biskut cicah air.

Dan yang paling penting sekali, SILA SIMPAN DUIT sebelum pakai braces. Daripada kos cabut gigi (tak semua orang kena cabut gigi), module dan deposit. Biasanya deposit Rm 1,000 aku cuma bayar deposit sahaja sebabnya yang lain termasuk package. Kalau nak murah pergi klinik kerajaan TAPI kena tunggu turn sampai nama anda naik. Apa-apa pun terpulang kepada diri anda sendiri.

Pakai braces tak berapa sakit sangat pun, cuma nyilu dan leceh sikit untuk jaga terutamanya masa gosok gigi. Terutamanya bila makan terlalu banyak dan makanan terselit kat braces. Sila kumur mulut selelas makan dan selelas setengah jam kemudian sila berus gigi anda.  Kepada anda yang ingin pakai braces SILA pergi jumpa dentist terlebih dahulu dan bertanya tentang rawatan baraces sebabnya LAIN KLINIK LAIN CARANYA. Selamat pakai braces.

Mungkin akan ada entry tentang braces terutamannya dari segi harga, patang larang braces, jenis makanan untuk braces dan cara untuk membersihkan braces. Kalau ada masa nanti saya update. Muuuaahhhh sikit..



Sayonara...





Saturday, 2 April 2016

Tips : Cepat sembuh dari sakit dan penyakit.


Hello and Hai,



Hari ni nak sharekan tips yang aku selalu amalkan bila sakit. Lain orang lain caranya. Terpulang pada individu tersebut.


1. Jangan tidur selepas pukul 7 pagi.

Walaupun sakit macam mana pun atau mengantuk macam mana pun, bila jam dah pukul 7 pagi, aku akan bangkit dari katil. Duduk kat ruang tamu, tengok tv ke, layan perasaan ke. Bagi aku kurang elok tido masa matahari nak terbit. Nanti badan akan bertambah sakit-sakit.

2. Paksa diri makan dan jaga permakanan.

Masa sakit selera makan akan hilang tapi aku paksakan diri untuk makan walaupun benda yang aku makan tak rasa apa-apa pun. Aku akan paksa juga dapatlah juga makan sikit daripada tak makan. Dan lagi satu masa sakit silalah makan makanan yang berat seperti nasi untuk memberikan tenaga dan stamina kepada diri. Jangan masa sakit kau nak makan maggielah , fast foodlah, tu lagi menambahkan sakit dan bawak penyakit. Bila dah sihat nanti boleh lah kau makan yang tak berkhasiat tu.

3. Kerap minum air.

Tak kisahlah demam ke sakit perut ke, silalah kerap minum air. Supaya kulit tak kering, senang buang air dan badan akan senang nak berpeluh. Bila dah berpeluh badan akan jadi ringan sebabnya kita dah toksik melalui peluh. Kalau malas nak minum paksa juga diri minum ke nak penampor?. Meh sini.

4. Jangan kerap tidur.

Bila tak sihat mata memang mengantuk, kat mana-mana pun boleh tidur. Tapi aku jenis yang tak suka tidur walaupun mata mengantuk gila lagi-lagi waktu pagi dan tengah hari. Memang aku akan tahan mata dari tido. Sebabnya bila banyak tido muka jadi sembab, nampak tak terurus. Biasa aku akan tido lepas lunch dan bagun sebelum asar.

5. Jangan lupa mandi.

Bagi mengelakkan rasa mengantuk dan membuatkan aku tertido, aku akan mandi sebelum tengah hari. Biasalah kan bila sakit malas nak mandi tapi kena juga paksa diri untuk mandi tak kan tak nak mandi kut satu hari. Sakit sakit juga penampilan sila jaga k. Hahaha.

6. Makan ubat.

Aku pelik betul lah dengan orang yang tak nak makan ubat. Apa masalahnya, dah sakit telan je lah ubat tu. Kalau sakit tak menyusahkan orang tak pe lah. Budak-budak tak pe lah ni dah dewasa pun peragai budak-budak. Bagi penampor kang!. Makan ubat lepas makan, jangan lupa tu k.

7. Exercise.

Sila buat sit up 10 sesi, squat 50 sesi. Hahaha.. Gurau je k. Apa yang selalu aku buat adalah banyakkan berjalan. Contohnya, dari bilik tido pergi ke dapur untuk refill air botol. Bila dah minum banyak, memang akan pulang balik pergi toilet. So tu pun kira exercise juga. Atau pun buat je apa-apa kerja yang ringan atau pun lipat baju ke. Aku sejenis manusia yang susah nak duduk diam, macam-macam kerja yang aku nak buat. Bagi aku bila dah buat apa-apa kerja yang ringan, lagi cepat sembuh.

Jangan lupa rajinkan diri untuk minum air terutamanya mereka yang jenis kulit cepat kering dan mengelupas macam Carl Dani. Hehehehe. Walaupun perut dah kembong minum air. Hahaha. Itu je tips yang dapat dikongsikan. Selamat berhujung minggu. Muuahh sikit..

Sayonara.