Pages

Click Me

Wednesday, 24 February 2016

Alahan Kulit.


Hello and Hai.

Sejak dari zaman sekolah saya mempunyai alahan/masalah pada kulit dan ia menyebabkan kulit saya tidak berapa cantik. Biasanya akan timbul ruam merah beserta sekali dengan rasa gatal dan tangan akan terus mengaru. Maka akan menjadi zombi bila kesan garu tersebut akan meninggalkan garis-garis merah kat kulit.

Masa zaman sekolah, bila terjadi alahan akan pergi ke klinik maka doc akan bagi krim sapu dan makan ubat tahan gatal yang mengantuk tu. Banyak kalilah juga pergi klinik sampaikan dah muak gila pergi klinik dan juga membazirkan duit mak bapak. Bila dah habis sekolah dah berkuragan masalah kulit. Dan tertiba minggu lepas terkena balik setelah bertahun dah tak kena. 





Disebabkan kulit gelap maka tak perasan yang ruam tu dah tumbuh, bila gatal teruslah garu. Bila lama rasa ruam tu makin banyak. Makan vitamin c dengan minum air putih berliter agar rasa gatal kurang dan ruam tu cepat hilang. Nak makan ubat malas, nanti mengantuk tak buat kerja. Tertiba terfikir satu tips ni, sebab dulu pernah buat tips ni dan memang berkesan. Hanis Zalikha pun buat tips ni juga.





Tipsnya, ambil bedak campurkan dengan body losyen dan sapukan ketempat yang bermasalah tu sampai rata. Buat setiap hari teruatamanya selapas mandi. Saya gunakan bedak agnesia atau pun apa-apa bedak pun boleh ikut keselesaan anda. Amalkan sampai ruam dan rasa gatal-gatal tu hilang. Bukan sahaja untuk alahan kulit tapi dapat melindung kulit daripada sinaran matahari. Hehehe

Sayonara.

Friday, 19 February 2016

Tips Bagi Putus Cinta.


Hello and Hai.



Sekirannya anda baru putus cinta, maka anda sangat bijak dengan membaca blog ini. Kalau tidak putus cinta pun boleh baca, manalah tahu boleh digunakan dikemudian hari. Marilah kita mulakan...



1. Padam number ex kita daripada fon dan juga ingatan kita. Cuba ingat benda/ number lain selain daripada number ex kita. Misalnya cuba ingat password fb/ig/wechat akaun ex kita supaya kita boleh godam akaun ex kita.


2. Kuruskan badan. Tak kisahlah samada pergi jogingg ke gym ke yang penting kuruskan badan. Kalau badan memang dah kurus, masa ni lah nak sadokan badan, sambil tengok tv buat sit up dan push up sampai penat lepas tu tertido. So tak ada masa nak teringat kat ex dan ex rasa rugi putus dengan kita bila dah tengok body kita yang baru. Padan muka dia.


3. Keluar dengan teman baru. Tak kisahlah berkenalan di fb ke ig ke kat gay application. Manalah tahu kita dapat yang lagi hot dan penuhi citarasa kita 110 %.  Tunjukan kat ex walaupun dia putus dengan kita tapi kita still lagi laku. Hahaha.

4. Sibukan diri dengan perkara lain. Walaupun tak sibuk tapi buat-buat sibuk. Masa ni lah nak buat OT sampai ke malam, bila duit dah banyak bolehlah pi shopping, holiday atau contoh yang lain memasak resepi baru, kemas rumah, berkebun atau pun tengok movie terutamanya movie comedy.

5. Duduk depan cermin sambil memandang diri sendiri sedalam dalamnya untuk mencari dimana silap dan kekurangan diri yang boleh diperbaiki.

6. Ketawa sorang-sorang depan cermin. Make sure tak ada orang lain masa kita ketawa. Sambil pandang cermin dan diri kita lepas tu ketawa kuat-kuat macam orang kurang waras. 

7. Menangis untuk semalam. Walaupun kita dah buat macam-macam benda untuk lupakan ex kita, for sure akan teringat juga. Cari benda yang boleh membuatkan kita menangis, samaada tengok movie atau pun dengar lagu sambil baring-baring atas katil ke, tapi make sure nangis sampai tersesu-sedu. So bila bangun pagi esok dah rasa lega.

8. Minum air banyak-banyak. Tiap kali teringat kat ex kita masa tu kita minum air, so tiada lagi alasan untuk tidak minum air. Make sure minum air masak, yakult pun boleh. Hahaha.

9. Hantuk kepala kat dinding. Kalau still tak boleh nak move on ambik kepala, hantuk kat dinding sampai jadi kurang waras macam suraya dalam ceriter memori cinta suraya tu. Lepas tu kalau nak cakap sorang-sorang pun tak pe. Ok, gurau je point ni. Jangan ambil serious. Hahaha.



Ok, itu je yang sempat terlintas di dalam fikiran setakat ini.


Sayonara.

Friday, 12 February 2016

Lelaki Part 2.



Hello and Hai.

Kali ini nak buat part 2 tentang entry lelaki sebab idea muncul tertiba. Kalau entry yang lepas Redza Minhat yang paling ramai dipilih, untuk entry ini kita tengok sama ke tidak citarasa kita. Hehehe.



Shahir Af.


             

                       



Dulu tak minat af sebabnya para pelajarnya tak menarik perhatian tetapi tertiba pulak tertengok bila orang kata ada pelajar yang handsome, berbakat dan dapat gelaran ustaz. Maka tengoklah af dan terpersona dengan pelajar yang bernama Shahir. Peserta Af yang membuatkan Carl tidak dapat tidur malam bila lepas tengok konsert af. Asyik terbayang-bayang je muka Shahir. Hahaha.

Setiap minggu memang tengok lepas tu siap update status kat fb lagi suruh orang lain tengok. Sebab masa tu zaman ada fb dan masih budak-budak, sampai kena perli dengan abang sendiri bila aku selalu update status tentang shahir.

Memang berhantu lagu dia 'kebahagian dalam perpisahan'. Rindu nak dengar suara dia. Tapi sekrang dia dah senyap sepi dari dunia seni. Minat kat Shahir sebab suara dan muka dia di tambahkan lagi dengan braces, nampak cute.



Ashraf  Muslim.



Mula kenal dalam drama bersiri Impian Illyana tv3, pukul berapa dah lupa. Ceriter zaman sekolah, balik je rumah terus bukak tv. Lepas tu sambil tengok ceriter tu sempatlah berangan bila tengok ashraf ni, watak dia izham kalau tak silap.

Terminat sebab handsome, tinggi dan hidung dia. Dulu susah nak cari pelakon lelaki yang handasome-hansome ni. Hahaha. Beristeri dua dan ada anak dah. Yang penting dia adil dalam rumah tangga.




Ashraf Sinclair.




Disebabkan ceriter Gol & Gincu maka kenal ashraf sinclair. Si handsome dan si kacuk suami kepada bunga ni begitu digilai ramai dulu termasuk aku. Hahaha. Rindu pulak zaman sekolah bila teringatkan ceriter tu.

Kalau fazura boleh tersuka tanpa sengaja aku pun sama. Minat kat dia sebab dia cute, berkarisma dan romantik. Untuglah bunga dapat laki macam ni. Hahaha. Rasanya banyak sebab untuk minat kat dia. Hahaha.



Nichlos Saputra.





Ambil masa setengah jam untuk mencari gambar yang terbaik. Hahaha. Rangga, tu lah nama watak dia dalam ceriter Ada Apa Dengan Cinta. Masa tahun 2014, ada ceriter pendek tentang Ada Apa Dengan Cinta untuk iklan Line Indonesia. Dan juga mungkin tahun ini akan ditayangkan Ada Apa Dengan Cinta 2 dimana ceriternya masih didalam proses shooting dan mungkin akhir tahun ini ditayangkan dipawagam.

Dari zaman sekolah rendah memang dah minat kat dia, banyak kali tengok AADC walaupun dah tahu kesudahan ceriternya macam mana tapi tulah tak pernah bosan tengok. Sejujurnya rawat wajah dia amat menarik minat Carl sejak dari dulu lagi. Hahaha. Handsome, berbakat, berpelajaran dan sedikit misteri sebabnya tak suka dedahkan banyak maklumat tentang latar belakang dia.


Ady Putra.



Pelakon asal Singapore ni berjaya menarik minat Carl ketika kecik lagi, bila kali pertama dia berlakon dengan Umie Aida, dah lupa ceriter dia. Lepas tu dia berlakon dengan Catriana Ross dan masa tu memang suka sangat kat dia. Disamping muka dia selalu terpampang dengan majalah dengan bentuk badan yang menarik sebabnya dulu susah nak cari pelakon badan berotot.

Minat sebab rupa dia, bibir dia dan watak dia yang selamba macam tak ada perasaan tu. Tapi tu dulu lah, sekarang ni minat biasa-biasa je tak macam dulu lagi.



Nazril Idrus.




Suami kepada Sazzy ni berjaya menarik minat Carl masa tengok dia berlakon didalam ceriter Kayangan. Dia mempunyai pakej yang menarik untuk menjadi pelakon mahu pun model. Tertarik sebabnya cara pembawakan diri dia terutamnya ketika dengan family, cara dia layan anak-anak dan memang suami yang baik.

 Cara dia pun simple dan tidak over dari sei pakaian dan lain-lain. Suka sangat cara dia bila bercakap, seolah-olah terpukau bila tengok. Patutlah boleh jadi penasihat kewangan. Aura karisma dia begitu menyerlah.



Itu sahaja untuk kali ini. Have a nica weekend you all...

Sayonara.

Friday, 5 February 2016

Lelaki.


Hello and Hai.

Hai semuanya, selamat hari Jumaat. Dah masuk bulan February. Hari ini saya nak sharekan kepada anda semua tentang lelaki yang pernah saya minat satu masa dahulu atau pun yang sekarang ni. Marilah kita tengok senarai lelaki tersebut.


Nazim Othman.


Mula minat kat dia since sekolah lagi masa dia jadi model lelaki untuk iklan Sunslik. Tersuka sebab dia handsome dan tinggi. Cairlah hati tengok muka dia bila berlakon. Tapi sekarang ni dah kurang sikit minat kat nazim.


Fizo Omar.


Mula kenal dengan fizo masa dia masuk pertandingan hero remaja dan sebabkan selalu beli majalah remaja maka akan selalulah nampak muka dia dalam majalah tersebut. Mula-mula tengok macam poyoh je, bajet bagus je. Last-last tersangkut lak kat dia. 

Muka saya ada iras-iras sikit muka fizo. Sikit je sekali pandang. Itu kawan-kawan saya kata bukan saya. Hahaha.


Syukri Yahya.


Image result for syukri yahya


Disebabkan abang ni cute, saya letak dua gambar. Hahahaha. Daripada zaman dia serabut tak terurus sampai sekarang ni saya tetap suka kat dia. Muka dia cute sangat, geram!. Bila tengok dia senyum, kita pun tersenyum sama. Handsome, berbakat pulak tu. Dah jadi laki orang tahun lepas. Cara macam nak tarik-tarik je pipi dia.


Syahrul Ridwan.


Mula kenal dari pertandingan hero remaja, dia tempat ketiga, fattah juara. Tak sangka pulak dia pandai berlakon dah lah handsome plus jambu lagi. Lagi bertambah suka kat dia bila tahu yang dulu dia sangat gemuk lepas tu boleh jadi kurus macam sekarang ni.

Badan pun sado juga, tapi badan dia cepat kurus walaupun makan nasi, cemburunya. Hahaha.



Awal Ashari.


Suami kepada Scha ni daripada zaman sekolah lagi dah suka. Dia berstyle terutamanya rambut dia. Masa zaman sekolah dia sangat gemuk tak sangka dia boleh kurus macam sekarang ni. Nak kata terlalu minat tidak lah juga, just minat yang macam tu. Ahli keluarga saya suka dengan Awal, sebab nama dia unik.

Anak dia orang Lara pun comel ikut muka bapak dia.Suka tengok keluarga dia orang dan cara didikan mereka terhadap anak mereka. Walaupun ada orang komen cara dia orang mendidik anak. Anak dia suka hatilah. Hahaha.


Redza Minhat.


Abang gigi besi. Mula tertawan masa tengok filem pisau cukur. Bila tengok dia pakai gigi besi kita pun nak pakai jugak. Hehehe. Comelnya muka dia. Anak dia pun comel macam papanya. Pastinya ramai yang suka kat dia kan.. Hahaha. Dia berlakon pun best juga dan juga dia sangat puitis bila berkata-kata, dah lupa nama blog dia apa.


Ok, itu sahaja untuk hari ini dan apa yang terlintas difikiran ketika ini.

Sayonara.