Pages

Click Me

Thursday, 26 November 2015

Tips : Doa dan exam


Hello and hai.


Bila time nak exam masa tu lah baru nak doa panjang-panjang. Biasanya doa biasa-biasa je. Ok lah tu kan daripada tak ada. Doa aku kalau exam sama je macam yang aku doakan pada hari-hari biasa. Kita kenalah berdoa untuk diri sendiri bukan orang lain doakan untuk diri kita. Parents semestinya orang yang akan sentiasa mendokan kita setiap hari tanpa disuruh. 

Boleh dikatakan aku ni ada darah gemuruh tapi muka aku tetap maintain cool, sampaikan kawan-kawan ingat aku dah cukup ilmu didada. Dia orang tak tahu aku sentiasa berdoa, berzikir bagai didalam hati supaya aku dapat jawab exam. Senior-senior aku dok usha pandang-pandang  kat aku disebabkan muka aku yang cool dan biasa-biasa tu. Padahal hakikatnya tangan aku dah sejuk sebelum masuk examination hall lagi. Sebelum masuk hall, aku akan cakap bila perlu sahaja sebabnya kalau aku banyak cakap semua ilmu akan terbang bagaikan burung di udara.

Doa yang aku selalu baca macam ni  :)


'Ya Allah ya Tuhanku, permudahkanlah urusanku,murahkanlah rezekiku, kuatkanlah ingatkan dan permudahkanlah aku untuk menjawab soalan dengan dada yang lapang. Amin'


Bila kita dah berdoa, berusaha buat yang terbaik pasti tidak akan sia-sia. Jangan fikir tentang result yang akan kita dapat. Aku masih ingat lagi, pada sem tu kita orang kena jawab sampai 3 paper sampai satu hari. Dari pagi sampai ke petang. Paper yang ke tiga tu, subject dia agak rumit sikit. Walaupun dah baca still tak dapat masuk dan ditambahkan lagi dengan rasa penat selepas jawab 2 paper yang lepas.

Makanya, kita orang bersepakat di saat akhir sebelum masuk hall untuk baca doa. Dan kawan aku seorang yang nak bacakan doa. Bagi aku doa dia sangat jujur dan straight to the point. Nak tahu dia doa apa?. Meh kita usha.


'Ya Allah, berikanlah kami betul semua dan dapat A untuk subject ini..amin'


Semua mata pandang kat arah kelompok kita orang time tu. Apa lagi teruslah masuk hall tanpa toleh kiri kanan dan belakang. Dan kita orang semua dapat A dan A- untuk subject itu..hehehe.

Sayonara.

Thank you for reading this entry.

Thursday, 19 November 2015

Dairi Plu 19/11/2015




Hello and Hai..

I am back...

Lama rasanya tak tulis entri tentang Dairi Plu ni. Dan hari ini tertiba nak update.

Tak ada kisah menarik yang ingin dikongsi.

Cuma nak cakap hari ini kurang sihat..

Sakit kepala dan selsema.

Tak teruk sangat tapi tadi dah beli ubat kat farmasi.

Bibir mula pecah-pecah.

Dah minum air 2 litter dari pagi tadi, dan semasa update entri ini hampir habiskan air 1 litter lagi.

Tadi lepas makan dah makan ubat, rasa hilang sikit sakit kepala.

Lepas nak berehat dan baca buku.

Semoga esok bertambah baik.

Have a nice day..

Sayonara.

Friday, 13 November 2015

'Macho lelaki'


Hello and Hai..


Hari ni nak sharekan sikit tentang bagaimana aku nama idea atau ilham untuk menamakan blog aku sebagai Macho lelaki. Mari kita mulakan sebuah pengembaraan kecil kembali ke masa lalu.


Aku mula buat blog ini pada tahun 2013, hujung tahun kalau tak silap aku. Meski pun ketika itu agak busy dengan pelbagai urusan bagai namun disebabkan keingginan yang tinggi nak buat blog, maka terhasil blog ini. Satu masalahnya adalah aku tak ada idea untuk beri nama untuk blog aku.

Kalau beberapa tahun yang lepas, boleh dikatakan banyak sangat blog-blog plu yang best-best. Daripada jalan ceritanya, penggunaan ayatnya dan tiada unsur yang terhalang. Tapi sayang blog-blog tu semua dah tak ada lagi dah. Itu salah satu sebab kenapa aku nak buat blog walaupun blog aku sendu.

Kalau dulu nama blog agak unik sebabnya nama blog mereka berdasarkan siapa diri mereka. Sebagai contoh, badan kau berotot, maka nama blog akan jadi, blog abang berotot. Atau pun kau suka lelaki, maka nama blog akan jadi, blog lelaki suka lelaki. Lebih kurang macam tu contohnya. Itu sebagai contoh je k..

Aku dapat nama blog aku ketika aku berfikir/berfantasi tentang seorang lelaki yang handsome, rupawan, mempunyai daya tarikan, berkarisma, digilai ramai. Mula-mula nak letak lelaki kacak, tapi nama tu dah wujud. Nak letak kacak lelaki, macam pelik je. Nak letak lelaki handsome, macam biasa-biasa je sebabnya perkataan 'handsome'  tu dah selalu digunakan dan dah biasa dengar.

Berfikir dan berfantasi tertiba-tiba muncul perkataan 'macho' di kotak fikiran aku. Perkataan 'macho' jarang digunakan. Nak letak lelaki macho tapi macam kurang kena je dan entah macam mana dapat idea nak letak macho lelaki. Hahaha. Rasa macam lain sikit sebutannya. Maka wujudlah blog 'macho lelaki'. Hehehe.

Itu untuk nama blog dan link blog. Kalau kau orang perasaan atau masih ingat, dulu nama profile aku 'seksi lelaki'. Ingat tak? Hehehe. Ketika itu dapat idea nak letak 'seksi lelaki' sebabnya mana ada orang panggil seorang lelaki itu seksi. Maka wujudlah nama tu untuk nama profile aku. Memang pelik bila orang tengok, lagi-lagi kalau tinggalkan komen kat blog orang. Mesti empunya blog rasa pelik, terkesima, geli, dan sebagainya. Hello! seksi sangat ke sampai nak letak nama macam tu sekali????. Hahahaha.

Tapi itu dululah, sekarang aku tukar ke 'macho lelaki' sama nama dengan blog. Senang, sedap dan berkhasiat. Hahahha. Nanti tak ada orang dok berfikir seksi sangat ke empunya blog ni. Hahaha. Perasan sangat, macamlah ramai yang baca blog aku yang tak ada apa yang menarik ni.

Aku tak adalah perasaan yang aku ni macho sangat atau macaho disebabkan nama blog aku macho lelaki. Sebabnya ramai yang tanya, 'u ni macho ke'? 'u ni mesti macho tu sebab nama blog pun macho'. Sebenarnya TIDAK, bagi aku biasa je sama macam orang lain. Yang penting sedap mata memandang. Hehehe. Itu sahaja untuk kali ini..

Have a nice day and sayonara..


Thanks for reading this!..


Friday, 6 November 2015

Tips : Putihkan kulit.


Hello and Hai..

Entah kenapa diwaktu malam ini terdapat idea nak buat entry seperti ini. Idea itu umpama mentol yang tertiba menyala di kala malam yang gelap. Cewah ayat!..hahahha. Sepatutnya aku waktu-waktu macam ini aku sudah tidur atau pun sedang melayan perasaan sebelum tidur, eh! tu pun nak shareke kat sini..ok, abaikan sahaja.

Back to our topic. Nak cakap kulit aku putih memang TIDAK lah tapi saja je nak buat entri disebabkan idea yang terlalu banyak di minda sudah melimpah ruang. Bila cakap pasal putihkan kulit maka memang berkaitan dengan produk. Maka marilah mula daripada bahagian muka hingga ke hujung kaki. Bagi aku yang penting kulit sihat dan tidak bermasalah itu sudah cukup bersyukur dengan apa yang ada..



Untuk pencuci muka, sekarang ni aku gunakan simplysiti white and detox dah masuk botol ke dua. Sejujurnya aku beli sebabnya 2 in 1, untuk cuci muka dan buat masker, tujuan aku beli dulu pun sebab gunakan untuk masker kerana ketika itu aku pakai L'orel for men. Dan entah kenapa jerawat aku timbul bagaikan cendawan selepas hujan tiada hentinya, walaupun aku dah pakai l'oreal since high school lagi. Maka terus aku buang pencuci muka l'oreal terus pakai simplysiti. Bau dia green tea, wangi dan jimat. Tahan berbulan-bulan. Harga dia bergantung pada pasaran dan aku beli masa ada sale hari tu..



Disebakan kulit aku jenis yang cepat kering maka, aku kena pakai palembap muka. Sebelum ni aku pakai yang warna biru tapi sejak bertukar-tukar duta produk maka bahan-bahan dia pun bertukar dan tidak lagi sesuai dengan kulit aku. Makanya aku ambil keputusan pakai yang berwarna hijau ni. Murah, berbaloi dan berkesan. Bila pakai rasa sejuk sangat. Harga tak sampai rm 10 ringgit. Aku suka produk safi masa dynas jadi duta dan ketika nama produk ni belum popular lagi sebabnya memang betul-betul berkesan dan bahan-bahan dia pun amat sesuai dengan kulit aku. Sekarang ni produk safi macam kurang best. Tengah fikir nak tukar yang lain.-_-





Image result for vaseline pink lotion


Untuk badan pulak aku gunakan semua losyen diatas mengikut mood dan keadaan, sebenarnya ada lagi yang aku pakai tapi dah lupa brand apa. Kalau pagi aku biasannya pakai nivea atau pun vaseline atau pun yang ada spf yang tinggi. Kalau malam pulak pakai safi atau yang jenama lain..nanti aku sharekan pada entri yang lain..sapukan di bahagian yang terdedah pada sinaran matahari untuk melindungi kulit..

Kulit aku sensitive kalau pakai produk untuk lelaki, nanti akan bertambah teruk, makanya kena pakai produk yang sesuai dengan kulit. Walaupun nama blog Macho Lelaki tapi ada entry pasal penjagaan kulit..hehehe..share is caring...


Sampai jumpa lagi dan selamat malam..


sayonara..


terima kasih sudi baca -.-