Pages

Click Me

Wednesday, 13 July 2016

Raya Cara Carl Dani.




Selamat hari raya
kepada saudara serta saudari
setahun hanya sekali
menyambut hari yang mulia ini.

Hello and Hai.

Hai awak-awak semua, macam mana raya, ok ke tidak?. Oklah untuk entry kali ini aku sharekan kepada semua cara aku beraya masa 4 Syawal (Sabtu) yang lepas. Disebabkan yang lain dah kerja maka aku beraya secara individu dan mengikut cara aku, kira macam jalan raya tapi tak pergi rumah orang, hahaha.

Tempat yang pertama sekali aku pergi adalah Parkson, jarang pergi maka masa raya kena pergi untuk cuci mata mencari barang yang ada sale. Kedai yang pertama aku pergi kedai korea, aku panggil kedai korea sebabnya belum lagi kaki melangkah masuk kau akan disambut dengan klip video lagu korea yang terpampang, nama kedai aku tak inga dan aku lupa nak snap gambar. Barang-barang sangat murah bermula dari harga 5 ringgit termasuklah skin care, body care, perhiasan rumah dan sebagainya. 


bermula daripada cleanser sampailah masker.

Disebabkan ada samplekan aku trylah serum kat tangan, bau ok, tak melekit, harga murah Rm 10 tapi tak beli takut rosak kulit. Dah puas tengok barang dalam tu, pergilah lot shop lain. Parkson ada buat sale masa tu daripada pakaian  sampailah perhiasan rumah. Aku memilih untuk tengok kat bahagian perhiasan dulu manalah tahu ada barang menarik, sekali nampak gambar, cantiknya tapi kena fikir banyak kali nak letak kat mana?


Kemudian pergi ke hotel berhampiran sebabnya nak jumpa kawan yang stay kat sana. Dekat hotel tu berhubung dengan shopping complex tapi lain entrance. Aku pernahlah berapa kali masuk kat mall tu tapi hotel tak pernah. So masa aku masuk hotel tu terkejut sikit tengok cantiknya lobby hotel dia, tapi kenalah control rasa keterujaan itu dengan mencari kat mana elevator dia, rupannya tersorok kat belakang dah!.

Masa aku masuk dalam elevator tu adalah seorang akak ni dari Indo, floor dia 15 tapi bila tekan button tak bernyala rupannya dia duduk kat floor yang mewah kena pakai card baru boleh ke level 15. Nasib baik aku nak pergi floor 12, so tak payah nak pakai card bagai. 


Dapat idea nak deco rumah letak lampu dalam bekas tergantung tu.


Lobby floor 12.

Suka sangat dengan decoration dia, cantik, santai, rasa macam tak nak balik je. Kat belah luar tu ada swimming pool. So dapatlah cuci mata sekejap tapi banyak cina singpore, selamba je berseluar kecik dari bilik terus ke swimming pool. Hahahaha. Tak kena citrarasa.


Corak carpet pun cantik kena pakai flash untuk ambik gambar baru nampak sebabnya lampu dia semua malap je rasa nak tido pun ada. Lepas dah berjumpa, berborak sakan hampir tengah hari barulah balik rumah. Sampai rumah tengok movie the boy.



Banyak blogger yang dah buat review movie ni, aku sendiri bagi 3 bintang sebab tak berapa seram. Aku bukan tengok jalan ceriter dia tapi aku tengok decoration rumah dalam movie ni. Cantik dan seram tu yang best. Hahahha.



Masa tengok movie ni aku boleh gelak-gelak lagi bila part perempuan tu cakap dengan patung tu sampaikan family aku pun tengok semacam je aku. Hahahaha. Kelakar ceriter dia!. Itu sahaja nak share kalau ada idea lagi boleh share tentang jalan-jalan raya ke rumah saudara mara tapi malas nak transfer gambar. Hahahaha. Selamat hari raya.!

Sayonara.




Monday, 4 July 2016

Selamat Hari Raya 2016





Assalamualaikum,

Hello and Hai,

Hari ini dah 29 Ramadan 1947 H, esok last day untuk berpuasa. Macam mana persiapan raya korang? dah siap semua ke?. Ada yang dah balik kampung ke?. Bila nak hampir raya ni, cuaca panas tidak terkata, berpeluh-peluh kalau boleh nak duduk kat kawasan ada kipas/ air cord je. Masa awal ramadan cuaca agak nyaman dan santai je bila pergi bazar waktu petang felling kat oversea, tapi bila dah hampir ke penghujung puasa ni, berpeluh-peluh pergi bazar. Tahun ni bazar kat sini agak sepi sebabnya tak ramai orang pun kalau pergi kul 6 petang berbeza dengan tahun-tahun yang lalu. Tak dapat cuci mata, main-main mata dan sebagainya. Hahahahha.

Daripada segi persiapan raya, aku simple je, bila baju melayu tapi family aku yang belikan sebab nak sedondon katanya tema tahun ni dan aku belum cuba lagi. Adalah juga beli tshirt, seluar jean untuk jalan raya nanti. Tahun ni agak sentap bila saiz kecik dah habis dah lah design cantik-cantik tapi size tak ada! Seluar pulak memang tak ada size yang kecik lagi tu yang paling kecik sekali. Hahahaha. Tak syok betul nak shopping, nak beli kat tempat lain malas, so beli apa yang ada je.

Esok last day untuk berpuasa, cuaca panas ni sangat mencabar iman, buka sebab lapar tapi sebab haus, siap terbayang lagi air dalam peti sejuk! hahahaha. Tapi itulah kemanisan puasa yang akan kita ingat dan mengajar kita untuk bersabar walaupun kadang-kadang aku tidak penyabar orangnya lagi-lagi perut tengah lapar.

Kemas rumah dah siap, langsir dah pasang, katil dah cantik, cuma esok untuk fokus pada masak dan baking sahaja, biasalah mak-mak kan macam-macam nak masak. Kacang belum goreng lagi mungkin petang ni, task yang paling malas nak buat sekali. Dah goreng kena kupas kulit kemudian mesin, memang sedap kuah kacang siapa yang masak tahulah macam mana.

Aku jelous betul tengok orang balik kampung sebab kampung dekat je kot tiap-tiap hari boleh pergi tapi tak berapa kampung sangat pun walaupun nama je kampung, Kena cari husband yang ada kampung bolehlah time raya rasa suasana kampung. Hahahaha. Tersasul pulak!.

Di kesempatan ini saya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin kepada anda semua. Enjoy ur holiday!...mmmuaaahhhh sikit!.