Pages

Click Me

Thursday, 4 January 2018

Selamat Datang 2018.






Hello and Hai!.

Selamat datang ke entri tahun 2018. Sepatutnya bulan lepas dah buat entri namun malas nak taip maka wujudlah tahun ni.

Belum terlambat lagi untuk aku ucapkan selamat tahun baru kepada para blogger yang mengenali diri aku serta pembaca-pembaca sekalian, semoga tahun ini menjadi tahun yang dipenuhi oleh kebahagian,keberkatan dan segala yang baik hendaknya. 

Aku tak ada sesi sambut tahun baru atau apa, duduk dirumah macam biasa. Oh ya, sejak tahun lepas berat badan aku seakan bertambah yang mana dapat aku lihat dari segi fizikal aku. Ini semuanya sebab banyak sangat makan manisan sebab rajin sangat buat kek, biskut maka bertambahlah selera makan aku.

Buat masa ini aku belum ada kesedaran lagi untuk kuruskan badan atau pun apa sahaja aktiviti fitness. Walaupun macam mana aku tetap lakukan sedikit senaman yang ringan dan senang supaya badan aku tidak terlalu kembang akibat makan terlalu banyak.



Throwback 2017? Erm, tak payahlah nak diingati benda dah lepas. Tahun baru, semangat baru,buku baru,pengalaman baru. Apa yang terjadi tahun lepas kita simpan diam-diam dalam blog ni. Hahaha. Baru awal tahun maka kenallah bersemangat sikit. Positifnya diri daku tahun ni. Ni mesti kesan makan banyak sangat ni sampai hormon terlalu gembira. Hahaha.

Banyak lagi benda perlu difikirkan selain dari cinta, hubungan, lelaki, semua tu. Kalau ada maka adalah kalau tak ada biarkan je lah. Tahun ni umur semakin meningkat menjadi dewasa tapi kalau ikut dari segi muka lebih tua daripada umur dalam ic!, sejenis muka matang terlalu cepat. Hahaha.

Tak ada apa lagi nak tulis jumpa lagi di lain entri.

Sayonara!.



Monday, 18 December 2017

Vacation 2017.




Hello and Hai 

Lama tak menulis dalam ni, idea banyak tapi malas nak tulis. Disebabkan sudah terlalu banyak aplikasi teknologi yang lain maka zaman blog seakan sudah berlalu. Ok back to the topic!.

Hari Sabtu yang lalu 9/12 aku pergi short vacation sekejap. Aku nak pergi hujung-hujung bulan tapi apakan daya exam diawal minggu dan hujung bulan suka tak suka pergilah date yang ada. Tak dapat nak cuci mata wak! Hahaha.

Family aku nak pergi Cameron atau Genting tapi aku tak suka tempat-tempat yang sejuk ni. Dan aku memilih port dickson untuk bercuti bagi tenangkan sikit hati yang bergelora ni, eh bukan fikiran supaya tak tension sangat nanti. 

Aku book 2 unit sebab dua abang aku ikut dan ada keluarga, maka harga hotel bagi 3 bahagian supaya adil. Aku mula book masa bulan 11 sebab takut penuhkan dan tempat biasa yang aku selalu pergi tempat yang mana dari kecik sampailah kebesar memberi memori yang indah kepada aku serta tak berubah dari dulu sampai sekarang iaitu bayu beach resort.

Bertolak waktu tengah hari dan sampai kat sana lebih kurang jam 4 petang. Yang bestnya jalan tak sesak langsung wei, ingatkan dah cuti ni jalan sesak tapi biasa je tu yang cepat sampai tu. Anak-anak buat aku bila dah nampak laut dengan kolam apa lagi nak terjun je aku yang pening.


Lepas dah letak barang dan makan-makan barulah turun bawah mandi manda. Nak ambil gambar apakan daya tiada pemandangan yang menarik untuk diambil. Hahaha. Agak hambar disitu. Malam tu family aku keluar jalan-jalan tapi aku tak ikut aku duduk dalam bilik sambil selak-selak nota je. Hahaha.


Pagi jam 7 aku dan family bersiap untuk breakfast. Apa yang paling aku suka pasal tempat ni adalah breakfast dia, walaupun simple tapi ada kenangan disitu teringat zaman kecik aku ketika bambam dulu. Breakfast tepi kolam renang sambil melayan perasaan. Sebenarnya banyak yang aku makan tapi tak sempat nak snap gambar mahu taknya aku je yang pulang balik ambik makanan yang lain makan sikit-sikit je. Sampaikan dia orang kena tunggu aku habis makan untuk naik bilik. Hahaha.

Lepas dah check out pergi lunch kemudian teruskan perjalanan balik kerumah. Dan semalam secara rasminya aku dah habis exam, last paper!. Pergh merdekanya rasa, dia orang dah habis awal dari awal terus gi holiday aku perhati je dari jauh. Hahahaha.

Ok lah sampai sini sahaja, hambarnya entry ni. Jumpa lagi dimasa akan datang ya.

Sayonara!.







Monday, 20 November 2017

Apa khabar orang kampung?.

Hello and hai.


Related image


Amboi awak, tajuk bukan kemain lagi wak. Hai semua. Apa khabar?. Sihat ke?. Setelah hampir berminggu lamanya blog ini tidak dihias dengan entri-entri baru seakan sudah hilang serinya ketika dahulu pelbagai benda dan cerita dikongsi disini. Bukan lupa cuma kesempatan itu tidak ada untuk berkarya disini.

Oh ya, sebelum lupa nak cakap, kepada awak-awak semua updatelah blog. Rindu gila nak baca blog awak semua. Adalah juga berhubungan dengan blogger lain dekat facebook tapi aku jarang sangat kat facebook. Sebab lebih suka kat twitter macam senang sikit. Hahaha. 

Sekarang ni memang sejenis trend atau apa mencari jodoh di media sosial?. Tak kiralah kat mana mesti selalu jumpa macam tu. Lagi2 bila berbalas di ruangan komen tu lari gila dari tajuk yang ditulis tu. Yang membuatkan aku terkesima bila mana adalah perempuan bertudung labuh, berniqab semua buat pick line yang tidak mencerminkan gambar profile dia. Terdiam aku baca!. omg. Terdesak sangat ke wak??. Dah lah campur bahasa dengan arab. 

Wow - just wow! Rain photography. Street photography people, street photography portraits, new york photography, manhattan photography, street portraits

Tak lama lagi aku nak exam tapi persiapan macam tak ada sahaja. Entah!. Umpama kosong dan gelap hari-hari yang aku lalui. Dengan keadaan susah untuk tidur membuatkan aku menjadi manusia tidak fokus kepada apa yang aku lakukan. Nota-nota yang dibaca bagaikan angin lalu saja tanpa sempat tersemat didalam benak fikiran. 

Sekarang aku tengok mencari alternatif untuk menyuntik kembali semangat yang hilang dalam diri ini. Any ideas guy?. Sila komen. Biasanya setiap malam aku akan study sikit tapi malam ni tak sebabnya nanti susah nak tidur. Kenapalah diri aku ni?.

Sejak kebelakangan ini, berat aku dah tembah sebab makan banyak sangat. Aku rasa termakbul doa keluarga aku nak tengok aku gemuk balik macam dulu. Sebelum ni tiap kali aku makan je dia orang akan tegur suruh makan lebih sikit dan sekarang ni tak yah suruh aku dah makan banyak dah!. Puas hati anda semua??.


Hidup ini sebuah pilihan yang mana kita sendiri tentukan jalan mana akan kita ambil dan laluinya. Aku harap tidak akan memilih jalan yang salah atau pun buat kesilapan yang sama berulang sekali. Tak salah buat silap tapi buat silap yang berbeza-beza supaya dapat banyak pengalaman.

Oh ya, hari ni heboh satu Malaysia Fazura dah nikah dengan fattah. Terkejut aku sebab tak sangka lak yang mereka tu serius. Akukan big fans fazura tu yang tersentak tu. Apa-apa pun itu pilihan dia sama ada nak bagi tahu kepada umum atau pun tidak. Hidup dia itu yang dia pilih privacy dia biarkanlah.

Ok lah sampai sini sahaja, diharapkan jumpa lagi.



Monday, 30 October 2017

Happy Birthday Carl Dani. 30 Oktober 2017



Allah Selamatkan kamu.
Allah Selamatkan Kamu.
Allah Selamatkan Kamu.

Happy Birthday to you.
Happy Birthday to you.
Happy Birthday to you.
Happy Birthday to you.

Image result for birthday cake

Hari ini 30 Oktober 2017 maka lahirlah aku didunia ini. Semoga Allah s.w.t memberkati hidup aku, umur aku semoga segala apa yang aku doakan selama ini akan dimakbulkan oleh Allah s.w.t. Amin.

Tiada sambutan pada hari ini mahupun malam ni kerana aku sedang berjuang untuk siapkan assigment. Semalam dah siap, satu dah hantar last week, satu lagi esok kena hantar. Dalam fikiran aku cuma buat kerja kena habiskan secepat mungkin.

Bulan 12 dah exam dah. Banyak chapter belum cover lagi wak. Dah lama ada tamadun sem ni, pergh!. Mencabar iman betul tamadun india tu. Sebab banyak sangat details nak kena ingat wak. Hahaha.

Sorrylah wak terbebel lak kat sini, sahaja je nak tulis. Oh ya, kalau saya rajin nanti akan saya upload pic birthday itu pun kalau sambutlah ada potong kek. Hahaha.

Terima kasih kepada awak yang wish birthday saya. Terima kasih amatlah saya hargainya.

Kadang-kadang rancangan Tuhan membuatkan kita terpaku terdiam sejenak. Itu yang saya alami hari ini di hari ulang tahun saya. Amat 'bermakna' sekali memori yang akan tercipta.

Selamat malam.

Sayonara.


Friday, 22 September 2017

Pertemuan, Kesetian dan Perpisahan.

Image result for a happy person


Hello and Hai.

Welcome back to my blog guys!.

Entri kali ini amatlah random seperti tajuk di atas. Campur aduk konsepnya. Ok marilah kita memulakan cerita kita ini.

Bermula daripada niat 'sahaja-sahaja' untuk berjumpa akhirnya apabila empat mata sudah bertemu, timbul satu perasaan yang lain. Hahaha. Nampak macam desperate pun ada. Tak lah, kadang-kadang kan bila kita terjumpa orang yang kena dengan test kita mestilah timbul rasa sesuatu tu kan. Hahaha.

Walaupun 'pertemuan' tu hanya sekejap tapi meninggalkan kesan yang mendalam kepada diri ini. Ingatkan pertemuan yang biasa-biasa sahaja, lepas dah jumpa tak ada rasa apa-apa. namun sangkaan itu meleset sama sekali. Cewah!. Rindu nak dengar suara, gelak ketawa, senyum dan sebagainyalah. Pada mulanya agaklah sukar sebabnya terpisah oleh jarak antara saya dan dia. Namun, dia adalah tunjukan effort dengan call, chat dan vc walaupun sekejap sahaja tapi itu pun dah kira ok daripada tak ada kan. Betul tak?.

Disebabkan oleh jarak maka untuk menjaga 'kesetian' tu ada masanya agak goyahlah sikit. Lagi-lagi zaman teknologi ni, semua apps ada kau. Tinggal download, sign up sahaja. Pergh!. Hahahaha. Bab ni sayalah yang goyah, dia kat sana tak sempat nak bersosial dalam apps semua ni kecuali ig dan fb. Hahaha.

Oh ya, kami bukan dalam fasa 'pasangan' atau menyatakan hasrat, niat dan sebagainya untuk keperingkat seterusnya. Bagi saya menjaga kesetian tu supaya nampak kita bukan jenis touch and go person. Walaupun masa dan waktu tu dah lepas tapi dengan harapan perhubungan ini menjadi lebih serius.

Saya akui, macam-macam yang fikirkan pada awalnya. Sampaikan dia pun warning saya supaya jangan fikir bukan-bukan. Nasib baik ada mempunyai kawan-kawan yang sangat positive gila-gila tahap pemikiran mereka membuatkan saya terkesima sangat-sangat. Thanks awak-awak sentiasa ada dengan saya. 

Bagi menjaga 'kesetian' itu saya tak download apa-apa pun apps dan hanya fokus untuk exam sahaja. Baca buku, buat latihan, tengok youtube, keluar jalan-jalan, chat dengan kawan-kawan. Walaupun dia dah bagi green light untuk saya berchat dengan orang lain berserta  nasihat 'behave'. Itu sahaja syaratnya, namun malas nak berchat dengan orang lain. Lol.

Tak ada perkataan 'perpisahan' diantara saya dan dia. Saya dah ok bila dia tak chat, call atau vc dengan saya lagi. Sebab saya memahami keadaan dia dan rasanya dia pun dah tahu saya dah ok. Maka perhubungan ini berjalan macam tu sahaja, umpama air sungai mengalir tanpa ada halangan.

Dari awal lagi, dia dah bagitahu tentang kebarangkalian yang akan berlaku dalam perhubungan ini. Namun Carl Dani tetap berdegil mahukan juga, maka dia pun turuti apa yang saya mahukan. Kerana itu, dari awal lagilah saya cuba untuk siapkan diri andai sesuatu yang terjadi dalam 'perhubungan' ini.

Sebenarnya banyak benda baru saya belajar daripada 'perhubungan' ini. Menjadikan saya lebih matang, bersedia dan terbuka.

- Lebih menjadi manusia yang tidak fikir bukan-bukan.

- Lebih banyak 'sibukan' diri buat benda lain.

-Lebih terbuka dalam semua perkara.

-Sentiasa tanamkan pemikiran positife 24/7.

Dan yang lebih penting, membuatkan saya lebih mengenali tentang sikap dan keperibadian seorang lelaki. Walaupun saya lelaki tapi setiap daripada kita kan berbeza. Hehehe. Disebabkan oleh pengalaman yang lepas mengajar saya banyak benda dan pengalaman sekarang ni lagi banyak mengajar saya, maka saya lebih rasa tenang dan santai untuk menghadapi apa sahaja kemungkinan yang mendatang.

'Pengalaman mematangkan kita' amatlah sesuai ditujukan kepada insan yang bernama Carl Dani setiap masa. Kadang-kadang kita nak orang sayang, cinta dan setia dengan kita tapi layak ke kita untuk menerima semua tu?. Setia ke kita ni?. Baik ke kita ni?. Maka haruslah muhasabahkan diri sendiri daripada kusutkan pemikiran kita ni.

Baiklah sampai sini sahaja catatan saya untuk kali ini. Maaflah andai anda semua kurang faham apa yang ingin saya sampaikan didalam entri ini dan terima kasih baca.

Sayonara.

Tuesday, 5 September 2017

Bad Genius Review.


Image result for bad genius

Hello and Hai.

Sepatutnya aku tengok bad genius ni sebelum aku final exam lagi. Tapi apakan daya waktu tayangannya tidak sesuai dengan jadual aku, maka aku pun tangguhkan niat itu.

Aku tertengok trailer dia semasa nak tidur, terus aku tak jadi nak tidur. Hahaha.

Makanya. beberapa hari sebelum raya haji hari tu aku saja-saja tengok waktu show untuk bad genius. Sekali tengok kul 11.00 a.m! wow. Apa lagi, terus bersiap dan pergi beli tiket. Sekali lagi terkejut, murahnya tiket, Rm 9.00 sahaja. Murahnya wak, nasib baik cover muka terkejut aku.

Ingatkan hari biasa tak ramai orang tapi agak penuh cinema. Lama sangat tidak masuk cinema, rasa excited wak.

Boleh dikatakan bad genius ni campur semua menjadi satu, kelakar, marah, sedih, benci, penipuan, kebenaran, kejujuran, ketamakan dan semuanya. Tak ada satu minit pun dalam cerita ini akan membuatkan kau orang rasa boring. Tak ada!. Lepas habis satu part akan terus sambung satu lagi part membuatkan kau berdebar.

Yes! Aku berdebar gila masa part dia meniru tu umpama aku pulak yang meniru dan kau berada didalam situasi yang sama dengan mereka semua.

Meh sini aku ringkaskan cerita dia macam ni,

Bad genius adalah sebuah cerita yang mengkisahkan seorang pelajar perempuan bernama Lynn yang daripada sekolah biasa berpindah ke sekolah swasta atas suruhan ayahnya yang merupakan seorang guru supaya mudah untuk Lynn melanjutkan pelajaraan di luar negara. Disebabkan kepandainya lynn yang mendapat grade 4.00 setiap sem maka dia diberi biasiswa.

Disekolah yang sama juga terdapat seorang lagi genius yang bernama Bank, anak kepada pencuci pakaian. Tahap kepandaian mereka sama dan dapat biasiswa. Aktiviti bad genius terjadi dimana Lynn menolong kawannya Grace didalam peperiksaan exam maths. Dari situ Grace memberitahu kepada boyfriendnya iaitu Pat yang mana lynn telah menolongnya.

Maka, Pat telah memberikan idea supaya lynn menolong mereka yang tidak pandai dalam exam supaya lulus. Disebabkan Lynn pandai bermain piano, jawapan mereka diberikan secara dalam bentuk gerakan tangan.

Akhirnya terkantoi juga, Lynn tertangkap menolong kawan dia dalam exam. Lynn pun tidak lagi buat aktiviti tersebut setelah diketahui oleh ayahnya sendiri. Namun, setelah didesak oleh Grace untuk lulus didalam STIC exam membuatkan Lynn fikirkan balik apa yang perlu dilakukan.

Lynn dan Bank mengambil peperiksaan tersebut di Australia dan ketika itulah kemuncak cerita ini yang membuatkan kau tidak senang untuk duduk diam-diam.

Persoalannya disini, berjayakah Bank dan lynn menghantar jawapan tersebut ke thailand?.
Adakah mereka akan ditangkap kerana membocorkan jawapan?. Apa yang akan terjadi kepada nasib mereka?.

Kepada yang belum tengok, sila tengok!. Daripada tengok anabell yang tidak seram langsung dan tergantung tu baik kau tengok bad genius. Terbuka sikit minda yang tertutup itu. Hahaha.

Ok lah sampai sini sahaja, Jumpa lagi.

Monday, 21 August 2017

Summer Break! 2017.


Image result for summer break




Hello and Hai.

Dah mula cuti untuk summer break!. Selepas bertarung di dewan exam membuat menjawab soalan mathematics dimana aku tidak mahir dalam subject tersebut dan keluar soalan yang mana sub topic tersebut aku tidak buat latihan!. Sumpah aku tak tahu nak buat macam mana, pakai buat je sahaja tanpa ada sedianya formula. *pengsan*.

Sepatutnya entry ini ditulis pada hari Ahad tapi disebabkan banyak sangat buat aktiviti maka tunda hari ni. Nampak sangat malas!. Hahahaha. Penat sangat mengemas rumah disebabkan oleh rasa gembiranya dah habis exam!. Lepas beban. Rasa macam nak makan banyak-banyak!. Akibat terlebih sangat kemas rumah sampai ruam-ruam merah dah timbul kat tangan ni, Dah lama sangat tak berjemurkan. Hahaha.

Cuti ni macam-macam aktiviti nak buat supaya hati tidak bergolara lagi daripada fikirkan benda yang bukan-bukan. Dah namanya cuti kenalah enjoy dan betul-betul cuti walaupun duduk kat rumah je wak. Nak pergilah holiday tapi belum decide nak pergi mana lagi wak. Nanti kita fikirkan lepas tu kongsi kat blog.

Masa hari Sabtu malam ada opening sukan sea, pergh! Best gila Malaysia, gempak sangat!. Bangga dengan Malaysia dan segala persembahan dimalam tersebut. Buat pertama kalinya aku tengok satu acara daripada mula sampai habis tidak beranjak pun. Yang paling best sekali speech by Uncle Khairy Jamaludin. Terserap setiap apa yang dia kata didalam minda dan jiwa.

Ada juga blogger yang pergi kesana, dia upload picture kat Ig. Hahaha. Bila adanya sukan sea bersemangat lak nak sukan. Macam-macam idea yang keluar. Hehehe. Tapi tak buat pun. Hehehe.

Pasal entri-entri sebelum ini, maafkan daku andainya ia menganggu kalian. Sekadar luahan perasaan ketika itu daripada memikirkan yang bukan-bukan baik aku tuliskan sahaja didalam blogkan. Supaya dapat aku membacanya kembali andai ada masa. Hahaha. Dan terima kasih jugalah sudi baca, terima kasih juga kepada sesiapa yang terlibat didalam mendengar masalah, rintihan daku sebelum ini. Hehehehe.

Nanti ada masa daku kupas dan tulis entri kenapa entri-entri sebelum ini terasa sayu untuk dibaca. Sekarang mood swing lagi, dengar lagu i am me pun tertiba tukar mood. Salahkan dia sebab ada kenangan dengan banyak lagu. Jahat betullah awak ni,mencuri hati lepas tu tak pulang-pulangkan balik. Hahaha.

Ok dah, nak tidur. Mengantuk, walaupun namanya duduk rumah tapi tak tidur pun. Jumpa lagi.

Sayonara.


Tuesday, 15 August 2017

Sukan Sea 2017.


Image result for sukan sea 2017



Bila hati dan perasaan tiada disini.

Nak buat kerja tak menjadi, baca buku pun tak masuk minda.

Nak pergi sukan sea, erm..tapi..

Tak pandai drive..

Tak tahu arah..

Dah lama tak jejak kaki kat k.l dan kawasan sekitarnya.

Erm..

Kita pula duduk selatan, dah lama tak adventured..

Erm..

Macam-macam hal...

Siapa pergi?. Nak join boleh?..

Maafkan daku, sebab selalu post entry yang kurang bermanfaat sejak kebelakangan ni.

Sayonara.

Stay happy and positive ok.


Thursday, 3 August 2017

You Can Do Better.



Related image


Terjatuh tersungkur terluka namun tidak serik.

Tetap juga ingin mencuba walaupun tahu ia perit.

Tidak pernah belajar dari pengalaman masih teruskan lagi

Walaupun berkali berpatah hati namun tiada kesan

Tersungkur lagi padan muka.

Masih juga berdegil tidak mengerti.

Cukup cukuplah namun bila ia pulih mencari jalan untuk terluka lagi

Seakan sudah hilang ingatan tentang yang terjadi

Sungguh jahat perasaan ini.

Tetap tersuka pada orang yang salah

Argh!!! kehidupan apakah ini?. Bala apakah ini?.

Padan muka.

Padan muka.

Padan muka.

Hati sebak dan sebak dan sebak

Ingin menangis tiada air mata

Hati bagaikan ingin pecah

Perasaan berkecamuk dan keliru

Teruskan atau putus.?

Argh!. Masih tiada ketetapan mood.

Sayonara.

Monday, 3 July 2017

Selamat Hari Raya 2017.


Related image


Hello and Hai.

Selamat hari raya maaf zahir dan batin semua, baru ada masa nak update blog.

Raya tahun ni macam aman dan redup sikit. Hahaha. Ok, petang raya dan malam raya semua masih dirumah aku, masak-masak lepas tu malam ada buat kenduri sikit je, makan-makan semua. Dah siap kemas semua, aku masuk dalam bilik nak siapkan tugasan aku. Sebab sem kali ni agak mencabar dan banyak kerja nak kena buat.

 Maka aku pun tak tahulah apa yang terjadi diluar sampailah ke jam 10 malam baru keluar bilik, keadaan dalam rumah dah sunyi sepi. Rupannya dia orang dah balik kampung yang mana abang aku yang pertama dan ketiga dah balik kampung. Dan abang aku yang kedua pun sama dah balik rumah dia, kampung area yang sama je.

Malam raya agak lamabat aku tidur, nak lipat baju dengan penatnya lagi daripada pagi sampai ke petang kat dapur je. Malam pulak tak dapat nak rehat santai-santai. Siapa cakap jadi anak bongsu tu best?? siapa cakap??,. Dah tak ada orang kat rumah maka akulah kena hadap semua itu dan ini. 

Pagi raya tu ngantuk gila-gila namun gagahkan diri buat macam-macam. Sempat basuh baju lagi tu. Macam ribut buat kerja rumah. Nasib baik tak pengsan. Hahahha.

Raya kali ni tak ada family potret ke apa sebab sikit sangat orang kat rumah maka ambik gambar sendiri-sendiri lepas tu upload kat Ig dengan facebook. Hahhaa.

Tahun ni banyak sangat drama tapi haram jadah satu pun aku tak tengok. Tak pe nanti boleh tengok youtube, hahahah. Biasalah astro nanti adalah tu dia ulang balik. Raya tahun ni tak boleh nak happy sangat sebabnya next month dah nak final exam. Satu benda belum ready lagi. Dah kena hantar tugasan dalam bulan ni dan juga bulan depan. Kena siapkan satu.

Tak pe, nanti raya haji boleh raya puas-puas makan puas. Hahahaha. Ok lah nak jawab soalan quiz, wish me luck awak-awak semua. Sampai jumpa lagi.

Sayonara.

Friday, 2 June 2017

Dairi Ramadan 2017.


Image result for ramadan 2017

Hello and Hai.

Dah lama rasanya tak buat entry tentang dairi, maka hari ini terciptalah entry ini. Hari ini dah masuk 2 Jun bersamaan dengan 7 Ramadan. Puasa aku so far ok lah masih bertahan lagi. Biasalah awal-awalkan dugaan tu berat sikit. Hahaha.

Untuk Ramadan kali ini, ada masanya masak dan beli. Kalau masak pun tak habis, biasalah bulan puasa ni kan nak masak itu dan ini macamlah orang dalam rumah ni banyak sangat. Hehehe. Biasanya tak habis pun 😄. Bab masak mak aku yang buat cuma aku tolong sikit-sikit je sebab aku buat kerja lain pulak.

Biasanya kalau pergi bazar, aku selalu pegi bazar yang sama je sebabnya aku amat menitikkan hal kebersihan makanan dan juga dah tahu sedap ke tidak makanan yang dijual.Tak adalah rasa ragu-ragu nak belikan. Dan aku selalu pergi awal kat bazar jam 4.30 petang sebab  malas nak menghadap jammed samaada diatas jalan raya mahupun di bazar maka tak dapatlah nak cuci mata. Hehehe, (sorry awaa saya bergurau je).

Disebabkan sekarang ni cuti sekolah maka anak abang aku duduklah kat rumah sampailah habis cuti nanti. Jadinya bila pergi bazar, agak demandlah juga bagi aku sebab aku kan mana ada adik dan aku walaupun bongsu tapi tak demand. Mak aku biasalah semua benda offer kat dia mana taknya macam-macam dia nak. Nasib baik aku ikut, so banyak benda aku tapis dulu samaada boleh beli ke tidak. Bukannya apa, nanti membazir je beli, bila waktu berbuka tak makan.

Tak kan aku lak nak makan semua benda, memang tak lah. Bulan puasa ni nafsu semua berkurangan macam orang tak ada perasaan je aku rasa. Sebab dah azam maka jangan nak pandai-pandai ubah walaupun banyak makanan yang mengoda kat rumah. Ada kek coklat masa birthday mak aku (29/05) aku makan secubit je. Sebab banyak sangat krim aku tak suka tapi mak dan family aku suka. Masing-masing punya selera kan.

Jadinya, sampai sini sahajalah untuk kali ini. Sampai kita bertemu lagi dimasa akan datang. Selamat berpuasa dan nikmati Ramadan anda. Sekian.

Thanks for reading and see you soon.

Sayonara.