Pages

Click Me

Monday, 28 September 2015

Hari Raya Korban.


Hello and Hai..

Hari ini nak update tentang hari raya korban yang lalu, dimana tengok para blogger lain gigih mengupdate maka kita pun nak update juga. Hehehe. Hari rabu tu dah mula masak juadah untuk berhari raya esoknya. Disebabkan semua kerja maka hanya aku seorang yang siapkan apa yang patut. Malam tu bila dengar takbir raya, sayunya rasa. Hari khamis tu dah raya disertakan sekali dengan jerebu sekali. Maka aktivitinya adalah makan dan makan dan tidur. Pakcik jiran sebelah bagi daging korban. 

Hari jumaat pergi klinik gigi ambil getah braces, sebabnya dah habis. Nasib baik pergi cepat lepas tu hujan. Dan aku terlupa bawak plastic bag getah tu sebabnya ada banyak jenis. Aku cuma cakap dekat akak tu yang getah paling kecik punya. Akak tu pergi ambik dan aku tengok sama. Ramai orang kat klinik hari jumaat tu.




Hari sabtu pulak, keluar pergi beli barang rumah sambil tu shopping untuk diri sendiri juga. Dah lama nak cari fece mask yang jenis keras bila dah kering tapi tak jumpa. Makanya aku pergilah survey satu kedai ke satu kedai. Sehinggalah aku masuk dalam satu kedai ini. Yang membuatkan aku nak beli sebabnya buy 1 free 1. Pergh!. Apa lagi, aku nyatakan jenis kulit aku pada sale girl tu dan dia pun suruh pakai jenis mask yang seperti gambar di bawah ini. Nanti ada masa aku sharekan pengalaman pakai mask tu.



Itu saja yang aku dapat sharekan pada entry kali ini, tiada apa yang menarik pun.

Selamat hari Isnin dan selamat melakukan aktiviti anda...

Friday, 18 September 2015

Braces Update -Pakai Getah-


Hello and hai..






Sepatutnya share pada awal bulan tapi ditangguhkan maka baru hari ini nak update. Hujung bulan lepas aku pergi jumpa dentist untuk appointment. Doc tengok atas bawah semua depan belakang dan dia pun cakap, aku punya kes kena pakai getah elastik pada braces. Sebelum tu tukar besi atas bawah yang lebih keras, 0.6. Doc pun ajarlah cara pakai getah tu, dari atas pergi ke bawah.


Seperti gambar di atas tu, memang sama cara tariknya dan juga jenis braces. Sakit ke tak pakai getah ni kat gigi?. First week memang kekok dan bila getah tu ada rasa sakit sikit je, bila dah lama tak rasa apa-apa dah. Getah ni kena pakai 24 jam. Cara aku, bila nak gosok gigi baru buka, time makan memang pakai tak bukak. Dan aku ganti dua kali, masa mandi pagi sekali, sebelum tidur ganti lagi sekali, jadinya dua aku pakai dalam sehari.




Masa mula-mula sahaja rasa macam tak selesa dan kurang pasrahlah juga kena pakai benda alah ni. Tapi itulah yang kena tempuh bila nak pakai braces. Lain orang lain masalahnya dan caranya. Next appointment bulan oktober nanti. Harap nanti ok dah tak yah pakai getah ni lagi. Itu sahaja untuk kali ini..

Sayonara..



Thursday, 10 September 2015

Sambung Belajar??..


Hello and Hai..Good Morning..

Di awal pagi dah update blog ketika bumi kesejukan ditimpa hujan tanpa henti lewat malam tadi. Hilang sudah jerebu yang selama beberapa hari ini melanda membuatkan rasa ketidak selesaan berlaku.Baru selesai sarapan pada jam 7 pagi yang lalu. Kegelisahan dan kepadatan didalam kotak minda membuatkan aku ingin mengeluarkan segalanya yang aku fikir ke dalam blog ini.

*Laptop padam tiba-tiba sebab dah habis batery membuatkan urusan menaip berhenti seketika tadi. *


Marilah kita sambung balik topic yang ingin dibincangkan tadi. Sebenarnya sebelum ni di awal tahun adalah juga aku memohon beberapa buah IPTA yang ada di Malaysia. Saja je mencuba nasib manalah tahu dapatkan. Dengan penuh keyakinan dan kesungguhan, aku tidaklah memohon untuk masuk IPTS. Makanya, bila semak permohonon samaada berjaya atau tidak, ternyata aku tidak berjaya pun masuk mana-mana IPTA. Kalau nak masuk IPTA, CGPA kena 4.0 ke macam mana?. Mungkin tiada rezeki aku agaknya, sentiasa berfikiran baik. Ke memang aku ni sentiasa kena masuk yang swasta punya daripada dulu?.

Disebabkan tidak mendapat tempat di ipta, aku pun mencari-cari ipts yang ada di Malaysia ni. Semuanya best dan membuatkan aku agak sukar nak memilih yang mana satu. Memang best tapi kenalah tengok harganya. Ipts dan harga berpisah tiada. Bagi tidak terburu-buru, aku survey dulu ipts daripada khursus apa yang ditawarkan, dari segi harga terutamanya, suasananya, samaada sesuai atau tidak dengan diri aku. Msu ada kolam renang, bila tension boleh terjun je, kalau taylor lebih mesra alam sekitar, bila kelas waktu petang boleh tengok itik pulang petang dari dalam kelas. Kalau tension dalam library boleh baca buku sambil tengok pemandangan yang mendamai. Segi pulak reka bentuk bangunanya yang cantik dan klasik rasa macam bukan study kat Malaysia.

Atau pun masuk Mmu, best juga, komputer dalam makmal semuanya dalam meja. Kalau ikut rasa hati memang nak pakai masuk je akan tetapi kena juga tengok daripada costnya juga. Jadinya sekarang aku dah ada short list ipts yang aku nak masuk, ada 2 ipts dan membuatkan aku tak tahu pula yang mana satu nak pilih..

Family aku jenis tak kisah mana aku nak study, semua keputusan terletak pada aku sebabnya family aku bukan jenis yang suka memberi arahan atau memaksa mengikut cakap mereka terutamanya didalam pendidikan. Jadinya aku tidak boleh silap memilih. Kawan-kawan yang lain ada yang start belajar, ada yang orientation week dan aku baru nak memilih nak masuk mana. Hehehhe.

Atau pun belajar secara PJJ, tapi aku tidak berapa yakin sangat. Samaada nanti aku boleh ketidak suaikan diri dengan cara belajar macam tu. Jumpa lecture pada weekend sahaja. Dalam family aku belum ada yang buat macam tu. Rasanya tidak kot belajar part time. Hehehehe.

Belum dapat mimpi atau petunjuk lagi mana satu yang akan aku pilih. Semoga aku dapat buat keputusan yang tepat untuk masa depan aku. Harapnya aku dapat membuat keputusan didalam masa terdekat ini.

Orang yang study kat India tu pun dah nak habis study, tak lama lagi nak balik. Jangan pulak bila kat sini 24 jam dia nak makan makanan india sudah. Bila dah ada kat sana jual mahal pulak tak nak makan. Eh! terselit benda lain pulak. sorry..hehehe

Sayonara....




Monday, 7 September 2015

Fazura dan Nazim Othman.


Hello and Hai..

Happy Monday..

Macam mana dengan weekend?..Ok?. Mula-mula sekali nak ucapkan tahniah pada my sis, fazura sebab menang pelakon wanita terbaik di Anugerah Festival Filem Negara, menerusi ceriter manisnya cinta di cappadocia. Dah lah ceriternya best, ditambahkan lagi dengan barisan pelakon yang hebat-hebat, kecuali Sam.




sumber ; Google.

Orang cantik, nangis pun still cantik lagi. Tak sangka lak yang dia boleh nangis. Menangis betul-betul ok, habis mascara tu. Mungkin terharu atau pun sebab lain bila tengok si sam pun ada atas pentas tu. Benda yang lepas usah dikenang lagi. Suka sangat bila tengok fazura menang sebabnya sejak dari zaman sekolah lagi dah suka dan minat kat fazura.


Image result for nazim othman

Love you,mmuuaah


Dan malam itu, entah macam mana aku boleh termimpikan nazim othman yang macho tu. Dalam mimpi itu semuanya indah sangat. Saat tangan dia mengenggam tangan aku terasa sangat real,dapat merasai tanganya yang berurat itu. Mata bertemu mata tanpa perlu bicara. Wajahnya amat mendamai, sungguh mempersonakan.

Image result for nazim othman


Hanya berpengan tangan dan bertentang mata je tak lebih daripada itu. Bila bangun pagi Ahad semalam, tersenyum sendiri. Alangkah indahnya kalau betul-betul. Hehehehe. Kalau betul-betul pun kena bermadu dengan bella dally tu. hahahahaha..


Sejak akhir-akhir ini, jeremu semakin teruk melanda Malaysia, sampaikan nak keluar rumah pun tak selesa. Nampak cuaca mendung semacam tapi habanya memang terasa. Jadinya, sila minum air putih sebanyak mungkin, sekirannya sakit sila makan ubat anda. Jangan terlalu banyak buat aktiviti luar...Jumpa lagi..