Pages

Click Me

Friday, 24 July 2015

Syawal 2015


Salam 8 Syawal dan Salam Jumaat semuanya..

Hari ini aku nak sharekan tentang kenangan beraya terindah pada tahun ini. Di hujung-hujung puasa tahun ini agak santai menanti kedatangan Syawal sebabnya biskut dan kek raya kebanyakan beli sahaja tak buat pun. Hanya sejenis biskut sahaja yang aku buat, yang semua beli samaada kat orang yang buat biskut raya dan juga aku beli kat shopping. Aku lebih banyak habiskan dengan mengemas rumah baik dalam atau luar rumah.

Beberapa hari sebelum Syawal aku sudah menyiapkan keperluan memasak, aku beli barang-barang basah dan keperluan lain untuk masak. Ketika petang raya semuanya sudah tersedia bahan-bahan untuk memasak. Tahun ni cuma masak, kuah kacang, daging rendang, udang sambal dan ayam sambal, sebelum jam 6 dah siap semuanya. Selepas itu, kemas apa yang patut di dapur sebelum bersiap-siap untuk berbuka.

Di malam raya, ketika takbir raya berkumandang sayup-sayup aku dan abang-abang yang lain sibuk membuat dodol di belakang rumah, nasib baik ada angin sepoi-sepoi bahasa jadi kuranglah berpeluhnya. Selepas selesai, masuk rumah tengok tv, melayan perasaan dan tidur. Pukul 5.30 pagi dah bangun untuk beraya. Buat apa yang patut kat dapur lepas tu sia-siap pergi sembayang raya, sambil mata dapat mencuci mata. Elok-elok semuanya berbaju melayu.

Sudah pastinya bila raya saudara mara datang bertandang ke rumah, sambil bertanya khabar, soalan cepu emas, tentang itu dan ini sebagainya kan sambil menjamu selera dengan apa yang tuan rumah sediakan. Dan raya tahun ini, aku menjadi tumpuan dan menjawab pelbagai soalan seperti berikut.

Adik napa kurus sangat, dah tak handsome dah.

Adik diet ke?

Napa lain sangat ni?. Jauh berbeza

Bila pasang besi kat gigi?

Dik, sharelah makan apa boleh jadi kurus macam ni?

Tak makan ke dik ke makan ubat kurus?

Makan apa yang boleh kurus macam ni?

Dik, lemak mana?. Dah hilang pergi mana?

Itulah antara soalan-soalannya yang aku jawab untuk syawal ini. Nak dikatakan terlalu kurus tidaklah juga, lagi-lagi dah Syawal ni memang tak tahan nafsu tengok biskut raya yang sedap-sedap sampaikan aku terlupa yang aku pakai braces. Bila part kena berus gigi memang lama aku dalam bilik air tu. Tahun ni kurang sikit dapat duit raya. Dah besau kan kenalah terima hakikat itu. Aktiviti hari raya, makan tido makan tido untuk besarkan badan. Makanan favorite ketika raya semestinya makan ketupat dengan kuah kacang dan kuah rendang, tak makan daging sebab tak boleh makan daging.

Itu sahaja yang nak sharekan untuk entry kali ini dan berjumpa lagi ke entry yang lain.

Sayonara....


Monday, 13 July 2015

Diari Ramadhan (26 Ramadhan) 14/07/2015


Image result for ramadhan

Hello and Hai.

Minggu lepas, 7 Julai 2015 pergi jumpa doktor untuk pemeriksaan bulanan tentang braces. Doktor kata ok dan cuma tukang besi branes dari 0.2 kepada 0.4 sehinggalah 2.0. Lebih kurang setengah jam semuanya selesai tapi rasa sakit pada mulanya lama-lama dah ok dah. Lepas dah bayar semua pergilah shopping untuk beli keperluan raya yang belum beli lagi.

Disebabkan awal pagi maka tiadalah orang. Sangat selesa bila bershopping waktu pagi. Ambil yang berkenan terus pergi fitting room kemudian bayar. Nak pergi tempat lain macam malas terus balik. Malamnya pulak pergi beli baju melayu, tahun ni warna kurang menarik dan tak ada size. Yang ada size besar je, size kecik warna tak berapa menarik sangat. Tapi dapatlah juga apa yang di cari.


 Hari sabtu yang lepas hari terakhir pergi bazaar ramadhan sebab malas nak masak dan tidak jejak kan lagi ke bazaar. Dapat cuci mata sekejap. Sekarang ini, lelaki suka pakai seluar yang betul-betul fit pada kaki sampaikan bila nak berjalan pun agak sukar, dan juga ternampaklah sesuatu yang tidak sepatutnya ternampak di seluar tersebut. 

Aktiviti hari Ahad semalam tukar langsir. Tahun ini tak jahit langsir, ada rezeki lebih tempah. Raya tahun ini baru dua kali langsir tempah biasanya tiap-tiap jahit sendiri oleh my mum. Sakit pinggang buat macam-macam kerja. Biskut raya lebih banyak beli daripada buat sendiri. Beli kat shopping lebih murah daripada tempat lain. Dari awal pagi semalam hujan bila masuk tengah hari baru ada matahari tapi hari ini tak nampak matahari. Cucian hari ini agak banyak di campur sekali dengan pakian yang tak kering semalam. Minggu ini adalah minggu yang sangat busy.

Semasa menunggu hujan reda, sempatlah juga kemas rumah daripada kemas bilik hingga ke ruang tahu. Tukar apa yang patut. Cuma tak sempat nak mop mungkin esok. Cuaca hari ini mendung hingga ke tengah hari. Dapatlah berehat didalam suasana yang sejuk dan selesa sangat. Pada masa yang buat kerja-kerja dapur yang perlu dibuat supaya nanti petang raya tidak kelam kabut sangat.

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada awak-awak semua. Hati-hati semasa balik kampung, ingatkan orang yang tersayang menanti anda. Inilah masanya untuk berkumpul dengan keluarga yang tersayang. Bagi yang tiada kampung kita sama, beraya sahaja di rumah sendiri. Hehehe.


Sayonara.

Wednesday, 1 July 2015

Pergi


Dikejutkan dengan alarm fon pada pukul 4.30 a.m.
Buka kelopak mata perlahan-lahan lantas bangkit.
Capai fon hidupkan line wifi.
Sedetik dua detik tiga detik, tiada bunyi.
Busy agaknya sehingga tiada sempat nak wish.

June 14,2015. 8.12 a.m

Morning awk
Sy br lpas breakfast
Take care.

June 21, 2015. 11.02 p.m

Nite.

Menanti penantian tiada hujungnya tiba
Walaupun kadang-kadang terlupa wujudnya dia
Teringat kembali kerana janji
Yang belum sempat ditunaikan

July 1, 2015. 1.38 p.m

Jaga diri elok-elok.

send

Padam terus chat yang terdahulu
Bersama dengan janji
Kenangan yang lalu
Setiap detik dan saat

Selamat malam.
Biarkan memori itu tergelam 
di dalam lautan hindi.