Pages

Click Me

Monday, 30 May 2016

Love, Vivy




Hello and Hai.

Ketika entry ini ditulis aku baru habis tengok reality show love, vivy dan hari ini adalah last episode, cepatnya habis. Rancangan ini berkisahkan tentaang sisi kehidupan peribadi dan kerjaya seorang wanita yang bernama Vivy Sofinas Yusof yang dikenali sebagai Vivy Yusof.

Aku kenal Vivy sejak daripada zaman sekolah lagi sebab dulu tv3 ada buat program tv tentang keusahawanan, business, (boleh tengok kat youtube), disebabkan tak berapa suka tv program macam tu so aku pun tak ambil kisah.

Masa aku join dunia blogger sekali lagi aku kenal dengan Vivy Yusof, sebabkan dia salah satu blogger yang berpengaruh di Malaysia tapi aku tak pernah pun sekali baca blog dia. Belum sampai seru lagi untuk baca masa tu. hahaha.


Akan tetapi ketika pertama kali aku tengok iklan love, vivy kat astro terus aku search nama vivy di google dan ig. Mula baca blog dia daripada awal sampai sekarang, membuatkan aku lebih mengenali siapa itu 'vivy yusof'?. Dan aku mula jatuh cinta dengan kehidupan dia sekeluarga. Dari situ aku mula tahu tentang background dia, ahli keluarga dia, anak-anak dia. Dan setiap hari Isnin pukul 9.30 malam aku dah ada didepan tv tengok rancangan ni sampai habis, kalau tak sempat tengok aku akan record dan tengok kemudian.


Kenapa aku suka tengok rancangan ini?.

- Sangat memberikan kesan positive kepada diri sendiri dan memberikan inspirasi kejayaan kepada orang lain.

- Dapat tips dan cara untuk menguruskan sesebuah organisasi/ syarikat sekirannya buat business sendiri di masa hadapan.

- Bagaimana cara untuk menjadi boss yang baik kepada pekerja dan melayan mereka seperti sahabat/ ahli keluarga sendiri dengan  mewujudkan suasana kerja yang postive, santai tapi pada masa yang sama serius didalam membuat kerja.

- Membahagikan masa diantara kerjaya dan family. Meluangkan masa, bercuti bersama mereka.

-Mempaparkan nilai keakraban diantara ahli keluarga dan sahabat walaupun masing-masing sibuk didalam kerjaya.

- Sentiasa merendah diri tak kira siapa pun kita dan asal usul kita.

- Mengamalkan sifat memberi daripada menerima.

- Buat sesuatu dengan ikhlas dan tidak pernah putus asa.

- Lebih mengenali dengan dekat pemilik fashion valet.

Banyak sangat point untuk membuatkan aku suka tengok rancangan ini, kalau terlepas tengok boleh tengok semula di youtube sebab ada insan yang baik hati upload di youtube setiap episode.

Harap sangat ada season two sebab best sangat dan tidak puas tengok walaupun dah ulang banyak kali. Setiap kali episode akan belajar banyak benda baru dan jumpa orang yang berbeza. Rindu juga nak tengok Danial dan Mariam yang cute, dengar dia orang menangis. Hahahah. Itu sahaja, see you soon.

Sayonara.


Thursday, 19 May 2016

Anak Bongsu



Hello and Hai!.

Hari ini nak sharekan fakta pasal anak bongsu yang aku jumpa kat internet tadi dan aku akan menjawab fakta tersebut sama ada betul atau tidak tentang anak bongsu. Kalau yang belum tahu lagi, aku anak bongsu dalam keluarga dan semua adik beradik adalah lelaki.


Anak bongsu merupakan anak yang paling muda dalam adik beradik. Dalam istilah Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia "bongsu" bermaksud "termuda, paling muda, terkecil, paling kecil, terakhir, paling akhir, penghabisan;



1. Terbuka untuk idea baru.

Anak bongsu memiliki pemikiran yang terbuka dan suka mencuba hal-hal yang baru. Anak bongsu sangat menyukai cabaran dan pengalaman baru yang boleh mereka dapatkan. Anak bongsu menganggap pengalaman baru adalah hal yang menyenangkan yang boleh membuatkan mereka berkembang. Hal ini membuatkan anak bongsu lebih berdirikari dan dapat menikmati kehidupan mereka.

- Aku setuju dengan point ni sebabnya aku memang jenis yang suka akan perkara baru didalam kehidupan seharian aku,kalau benda yang sama akan boring. Selain tu bila buat perkara baru mestilah dapat pengalaman baru. Banyak benda baru yang pernah aku buat, aku dapat pengalaman, dapat mematangkan diri untuk berdirikari sendiri walaupun banyak cabaran.


2. Spontan.

Anak bongsu memiliki sifat yang berbeza dengan anak-anak lainnya iaitu sifat spontan. Mereka boleh mengambil keputusan dengan cepat tanpa fikir panjang dan tidak takut akan akibat daripada keputusan tersebut. Sifat spontan ini juga yang menjadikan dirinya tidak membosan ketika bersama teman-temannya. Anak bongsu boleh melakukan apa sahaja tanpa diduga oleh orang lain. Sifat spontan yang dimiliki anak bongsu ini membuatkannya selalu siap untuk cabaran.

-Point ini memang tepat. Kadang-kadang aku akan buat sesuatu secara spontan yang aku sendiri tak jangka akan buat,bila dah buat baru pikir balik. Keluarga pun kadang-kadang tak sangka aku mampu buat sesuatu perkara yang mereka tak jangka aku akan buat. Aku juga suka buat keputusan dengan cepat tanpa perlu nak tunggu lama terutamanya bila dapat kawan yang lambat berfikir dan lambat bagi jawapan.


3. Menyenangkan dan lucu.

Anak bongsu selalu miliki bahan pembicaraan yang lucu yang mereka ucapkan. Anak bongsu sangat pandai mencairkan suasana, mereka boleh menghiburkan orang lain dengan sifat humornya. Dengan sifat ini anak bongsu pandai bergaul dan disukai oleh ramai orang.

-Aku tak rasa aku ni kelakar tapi orang selalu kata aku ni kelakar, tang mana entah kelakarnya, kadang-kadang bila aku cakap serius pun dia orang boleh main gelak-gelak. Aku jenis yang tak suka keadaan atau suasana yang kaku atau kekok di tempat baru, maka aku akan menjadi sedikit peramah dengan orang sekeliling. Nak kata pandai sangat bersosial tidaklah juga tapi ok lah sikit-sikit daripada tak ada.


4. Manja.

Bukan rahsia lagi kalau anak bongsu memiliki sifat manja. Hal ini kerana anak bongsu selalu mendapatkan apa yang diinginkan. Walaupun terkesan buruk pada mata orang lain namun hal ini ada positivenya . Ketika anak bongsu sudah dewasa dia akan berusaha keras untuk dapatkan apa yang dimahunya kerana dia selalu mendapatkan apa dia inginkan tak terkecuali dia juga akan bekerja keras untuk mengapai cita-citanya.

-Bagi aku biasa je tak adalah manja mana pun, namun orang lain/luar boleh membacanya melalui tutur kata atau pun body language sebab perwatakan anak bongsu ni berbeza sikit. Aku jenis bukan yang suka minta-minta sebab aku suka beli sendiri sejak kecik lagi, aku lebih suka tengok harga dulu baru minta parents belikan terutamanya benda yang murah tapi cantik dan nampak mahal. Parents aku bukan jenis yang terlalu manjakan anak sampai kena beli benda yang mahal-mahal membazirkan duit. Bila dah besar ni bayar duit pengajian pakai duit sendiri, so parents aku memang tak tahu berapa kos untuk pengajian aku sebab tak pernah minta duit dari mereka. Cuma parents bagi duit poket je lepaslah nak beli buku, photostat assignment, makan minum.


5. Tidak suka mencampuri urusan orang lain.

Anak bongsu tahu akan batas-batasan dirinya dengan orang lain. Mereka tidak suka mencampuri urusan orang lain terlalu dalam. Hal ini kerana anak bongsu dibesarkan dengan adik beradik lain yang sudah dewasa dan mempunyai kehidupan mereka sendiri.  Dia tidak suka berkomen tentang kehidupan orang lain kecuali kalau diminta tolong.

-Bagi aku masing-masing ada hal sendiri so buat hal sendiri. Sebabnya kalau kita menyampuk hal orang lain nanti dengan kita sendiri juga dapat masalah. Aku paling tak suka kalau orang lain nak menyampuk hal aku padahal hal dia aku tak menyampuk pun.


6. Optimis.

Anak bongsu memiliki sifat optimis dan selalu percaya semuanya dapat diselesaikan dengan baik. Hal ini guna menyebabkan anak bongsu tidak berasa bimbang akan masalah yang mereka hadapi. Anak bongsu lebih pandai dalam menangi masalah dan sifatnya itu membuatkan mereka lebih mudah mendapatkan apa yang mereka inginkan.

-Nak kata terlalu percaya diri sangat tidaklah juga tapi oklah, hahaha. Aku jenis yang mana bila mendapatkan sesuatu masalah aku akan fikirkan cara untuk selesaikan masalah, kalau plan A tak jadi buat plan B. Tak kiralah maslah itu kecil atau besar. Dan bila ada maslah aku diam dan berfikir solusi untuk maslah tersebut. Hehehehe.


Itu je nak kongsikan, kalau anda anak bongsu gime me five!. Adalah pendapat dari sudut peribadi aku, lain orang lain pandangannya. Hehehe.


Sayonara.






Monday, 9 May 2016

Tips: Detox



Hello and Hai.

Hari ini saya nak sharekan kepada anda pengalaman saya berdetox, jenis produk yang saya gunakan dan kesannya. Detox adalah sesuatu kaedah yang digunakan untuk membersihkan dan membuangkan benda-benda yang tidak diperlukan oleh tubuh badan seseorang manusia. Terutamanya kepada mereka yang suka makan fast food, berminyak, berlemak dan segala makanan yang tidak sihat. Dan amat sesuai untuk mereka yang sembelit.

Dengan detox akan membuatkan badan kita rasa sihat, ringan, dapat kuruskan badan dan lain-lain lagi bergantung kepada badan anda. Pelbagai jenis detox yang ada, daripada produk yang dibeli di kedai atau pun detox mengunakan bahan berasaskan buah-buahan dan sayuran.

Dan saya nak kongsikan jenis detox yang pernah saya buat. Mungkin kesannya berbeza-beza keatas individu, bergantung kepada amalan permakanan anda.



1. Tea detox.


Beli jenama ni sebab ramai kata ok dan produk ni pun dah lama kat pasaran. Satu uncang boleh di gunakan 2/3 kali rendaman. Rasa tawar, tidak berapa kelat. Sila minum sebelum tidur malam dan pagi esok akan detox dengan sendirinya. Perut akan rasa memulas dan akan pergi ke tandas lebih kurang 3-4 kali sehari. Yang tak bestnya bila dah detox perut akan lapar dan akan makan macam biasa.


2. Hirisan dan perahan lemon.



-Beli lemon kat shopping/pasarmalam/pasartani. Satu botol air/ jag yang berisi air, hiris lemon nipis-nipis, kemudian perah lemon tersebut dan kulit lemon yang telah diperah tadi masukan sekali dalam air. Biarkan semalaman didalam peti sejuk dan minum keesokannya.Sangat sedap bila minum waktu panas, baik untuk hilangkan batuk dan sakit tekak, membuatkan badan rasa ringan. Dan tidak membuatkan anda pergi ketandas untuk membuang sistem penghadaman.



3. Green apple and orange.



-Sebiji apple dan 2 biji orange di blend jadikan jus dan diminum sebelum breakfast. Kalau tak ada orange boleh ditukarkan kepada carrot. Melancarkan sistem pembuangan anda. Rasa yang sangat sedap dan senang nak buat. Kalau boleh buat setiap hari ataupun selang sehari. Bukan sahaja bagus untuk detox tapi baik untuk cantikan kulit, kuku dan rambut.


4. Madu.


-Waktu pagi sebelum breakfast ambil satu/dua sudu madu dan makan. Benda yang paling senang nak buat, ambik madu, makan. Kalau nak bancuh madu dengan air pun tak pe, ikut keselesaan anda. Saya lebih suka makan macam tu. Lepas dah makan baru breakfast.


Itu sahaja tips untuk entry kali ini, kalau ada yang lain akan dikongsikan lagi.

Sayonara...

Thursday, 5 May 2016

Program terbaru di tv9- Sembang Terapi-.


Hello and Hai.

Minggu lepas, masa kemas-kemas rumah waktu pagi bukalah sekejap tv, sambil kemas boleh tengok tv sebab dah lama tak tengok tv. Masa tu buka siaran tv9, sekali tengok ada program baru. Tajuk dia sembang terapi dan ada 3 host. Konsep dia sangat santai dan mudah untuk kita fahami apa yang mereka cuba sampai, setiap episode akan ada tetamu yang berbeza yang berkongsi tips atau ceriter tentang mereka kepada penonton.


Yang membuatkan aku tertarik untuk tengok disebabkan pengacaranya yang muda, handsome, kelakar, selalu buat lawak, aku cuma kenal dayah dengan nazrief je lagi satu tu aku tak berapa kenal sangat tapi macam pernah tengok je, rupannya jibam yang berlakon dalam oh my english tu. Nama dia akmal rupannya.


Diantara mereka bertiga akmal yang paling annoying sekali, peceria program ni. Aku tengok pun gelak sorang-sorang dan dia paling suka kacau si dayah. Kesian pulak kat si dayah tu dimana ada satu episode tu akmal pecahkan belon depan dayah, terus orang terkejut. Sumpah kelakar gila peragai dia orang.


Program ni bagi aku sangat santai, ceria, sentiasa tergelak je dengan lawak mereka dan yang penting mereka berdakwah secara santai dan sempoi akan membuatkan apa yang mereka ingin sampaikan terus kepada penonton. Semoga program seperti ini akan diadakan lagi dan sangat sesuai ditonton semua golongan terutamanya golongan muda.

Disebabkan oleh rancangan ni waktu pagi pukul 8.00 pagi dari Isnin hingga Khamis selepas rancangan 'Tanyalah Ustaz' maka aku record, bila free boleh tengok balik. Rasanya setengah jam tak cukup untuk program ni. Tak puas tengok mereka bertiga berceloteh bersama, hahaha..

Sayonara.