Pages

Click Me

Friday, 18 September 2015

Braces Update -Pakai Getah-


Hello and hai..






Sepatutnya share pada awal bulan tapi ditangguhkan maka baru hari ini nak update. Hujung bulan lepas aku pergi jumpa dentist untuk appointment. Doc tengok atas bawah semua depan belakang dan dia pun cakap, aku punya kes kena pakai getah elastik pada braces. Sebelum tu tukar besi atas bawah yang lebih keras, 0.6. Doc pun ajarlah cara pakai getah tu, dari atas pergi ke bawah.


Seperti gambar di atas tu, memang sama cara tariknya dan juga jenis braces. Sakit ke tak pakai getah ni kat gigi?. First week memang kekok dan bila getah tu ada rasa sakit sikit je, bila dah lama tak rasa apa-apa dah. Getah ni kena pakai 24 jam. Cara aku, bila nak gosok gigi baru buka, time makan memang pakai tak bukak. Dan aku ganti dua kali, masa mandi pagi sekali, sebelum tidur ganti lagi sekali, jadinya dua aku pakai dalam sehari.




Masa mula-mula sahaja rasa macam tak selesa dan kurang pasrahlah juga kena pakai benda alah ni. Tapi itulah yang kena tempuh bila nak pakai braces. Lain orang lain masalahnya dan caranya. Next appointment bulan oktober nanti. Harap nanti ok dah tak yah pakai getah ni lagi. Itu sahaja untuk kali ini..

Sayonara..



13 comments:

  1. Aku tak kena pakai pun getah tu. Teehee.
    Kau bpe lama treatment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gigi u dah cantik lah tu tak pakai getah ni..hehehe..1 tahun setengah..

      Delete
  2. aku tengok ramai yg pakai braces ni orang elok elok eh...hahaha...btw bertabah lah demi gigi cantik...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..ye ke?..tak tahu pulak..memang tengah bertabah pun ni..hehehe

      Delete
  3. Takper...demi wajah mu yang tampan...walaupun Mr Macho Lelaki memang dah tampan dimata Amir...hihihi....;-P

    Ganbate....! Chaiyok...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amir pun tampan dan sado juga..hehehe..kita tak tampan, biasa2 je..hehehe

      Delete
  4. Replies
    1. Tahu tak pe..hehehe..tapi kita tak kuit pun..orang lain nampak kuit..

      Delete
  5. Hey there Macho Lelaki. How thats feeling wearing the elastic band. Benci pakai elastic band tu la, always torn. Mungkin terlampau ganas kot. By the way, how long does the braces with you? Do have time visit my blog, its newly refurbish lama x update, gais bole la kunjungi my blog Soirée Eternelle (http://soireeeternelle.blogspot.my) Cheers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai...ganasnya u...hehehe..kena juga pakai walaupun agak sukar..mungkin 2 tahun..u pun pakai braces?

      Delete
  6. Azab pakai getah elastik tu, setiap kali nak makan kena cabut. Then lepas makan kene pakai balik tarik Dari atas ke bawah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh..tahu tak pe...nak cantik kan...

      Delete
  7. Hai.. sesiapa yg berminat nak beli getah braces boleh follow ig: @bracesonlinemalaysia
    Harga bawah rm10

    ReplyDelete